VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Recolta de struguri din acest an va fi cu 20% mai mică decât anul trecut

Specialiștii organizațiilor viticole din R. Moldova au prezis la mijlocul lunii iulie o recoltă mare de struguri de masă însă ulterior au reevaluat potențialul producție. Potrivit lor, există deja motive să presupunem că recolta de struguri de masă va fi mai mică decât cea de anul trecut cu aproximativ 20%, sau circa 120.000 de tone.

Pe de o parte, starea fitosanitară a plantațiilor de struguri de masă în primăvara și în prima jumătate a verii a fost evaluată de către cultivatori ca fiind bună. Ulterior, în unele podgorii s-a observat răspândirea în focare a oidiumului, rubeolei și pagube nesemnificative provocate de dăunător (trips etc.). În prezent, situația nu provoacă îngrijorare, potrivit EastFruit.

Dar, pe de altă parte, podgoriile care nu sunt dotate cu sisteme de irigare, și asemenea sunt marea majoritate, suferă semnificativ din cauza secetei. Viticultorii constată o stopare a creșterii frunzelor și creșterea lentă a bobițelor. Experții spun că precipitațiile abundente și prelungite de la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii iulie pot schimba imaginea de ansamblu, dar este puțin probabil.

De asemenea, experții atrag atenția asupra faptului că un număr semnificativ de viticultori, în ciuda recoltei mari de anul trecut și a posibilei influențe a factorului de periodicitate biologică asupra noii recolte, precum și a secetei probabile din această vară, nu a redus încărcătura ( număr de ciorchini) pe tufe de struguri. Aceasta a fost o tactică riscantă, „în limita unei erori agrotehnologice”. De asemenea, acest factor poate să aibă un efect negativ asupra randamentului și a calității producției.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.