Specialiștii organizațiilor viticole din R. Moldova au prezis la mijlocul lunii iulie o recoltă mare de struguri de masă însă ulterior au reevaluat potențialul producție. Potrivit lor, există deja motive să presupunem că recolta de struguri de masă va fi mai mică decât cea de anul trecut cu aproximativ 20%, sau circa 120.000 de tone.
Pe de o parte, starea fitosanitară a plantațiilor de struguri de masă în primăvara și în prima jumătate a verii a fost evaluată de către cultivatori ca fiind bună. Ulterior, în unele podgorii s-a observat răspândirea în focare a oidiumului, rubeolei și pagube nesemnificative provocate de dăunător (trips etc.). În prezent, situația nu provoacă îngrijorare, potrivit EastFruit.
Dar, pe de altă parte, podgoriile care nu sunt dotate cu sisteme de irigare, și asemenea sunt marea majoritate, suferă semnificativ din cauza secetei. Viticultorii constată o stopare a creșterii frunzelor și creșterea lentă a bobițelor. Experții spun că precipitațiile abundente și prelungite de la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii iulie pot schimba imaginea de ansamblu, dar este puțin probabil.
De asemenea, experții atrag atenția asupra faptului că un număr semnificativ de viticultori, în ciuda recoltei mari de anul trecut și a posibilei influențe a factorului de periodicitate biologică asupra noii recolte, precum și a secetei probabile din această vară, nu a redus încărcătura ( număr de ciorchini) pe tufe de struguri. Aceasta a fost o tactică riscantă, „în limita unei erori agrotehnologice”. De asemenea, acest factor poate să aibă un efect negativ asupra randamentului și a calității producției.