VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Recean: UE știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre una cu oameni demni și muncitori, cu valori europene

Noi avem datoria să beneficiem la maximum de deschiderea UE în folosul oamenilor noștri. Toată Uniunea Europeană știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre o țară cu oameni demni și muncitori, cu valori europene, care au ales drumul spre familia țărilor libere. Este declarația făcută de premierul Dorin Recean pentru Agenția Moldpres.

„Avem o relație tot mai puternică cu România, care a fost mereu și în cele mai grele timpuri alături de noi. Ne unesc cu România 6 poduri funcționale, un pod de pontoane construit recent la Leova – Bumbăta și altele 2 reparate de curând. Republica Moldova exportă în România produse în valoare de peste 1.4 miliarde de dolari, peste 35% din toate exporturile. România este principalul investitor și partener comercial al nostru. Cu România construim conexiuni în sectorul energetic și de gaze. Cu siguranță e nevoie de și mai mult, anume pentru că înțelegem cât de important este să ridicăm nivelul de trai și calitatea serviciilor pentru moldovenii din toate raioanele, construim accelerat și cu implicarea tuturor instituțiilor Moldova Europeană”, a declarat Dorin Recean.

Șeful executivului este convins că provocările vor continua în contextul războiului, așa că demnitarul cheamă moldovenii la coeziune națională.

„Instituțiile noastre au protejat ordinea din Republica Moldova – avem patrioți în toate instituțiile care știu să-și servească țara și vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca acasă să fie pace. E important ca cetățenii noștri să știe că Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova cât timp eroismul și curajul ucrainenilor țin piept invaziei brutale. Însă provocări vor continua să fie și toată societatea noastră, împreună cu instituțiile statului, avem datoria de a ne păstra democrația, coeziunea națională și dreptul de a ne decide soarta. Am inclus și regiunea transnistreană în acest efort de a menține liniștea pe Nistru. Ani de zile, sectorul de securitate și apărare a fost ignorat. Acum investim mai mult în armată, deși, în continuare, suntem pe ultimul loc la bugetul alocat dintre toate țările din Europa”, a mai adăugat Dorin Recean.

Premierul s-a mai referit și la Strategia de Securitate, un document fundamental și unde „pentru prima dată spunem, într-un astfel de document, lucrurilor pe nume – Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale”.

„Acțiunile dușmănoase ale Federației Ruse, politicieni loiali Kremlinului, oligarhi și reprezentanți ai lumii criminale au slăbit fără încetare R. Moldova. Astfel, am fost ținuți captivi, departe de lumea liberă și dezvoltată. Să fie clar – R. Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările. Dar R. Moldova nu se poate înțelege cu cei care ne vor răul, care nu ne respectă alegerea și oamenii. Deciziile pe care le luăm în dezvoltarea țării sunt pentru R. Moldova, în interesul moldovenilor. Să fim parte a UE este în interesul Moldovei, să trăim în pace și să ne ridicăm nivelul de trai este în interesul fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Cel mai important – am reușit să menținem liniștea și pacea pe ambele maluri ale Nistrului. Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, iar noi vom susține oamenii care locuiesc în stânga Nistrului. Ei beneficiază de toate facilitățile pe care le oferă statul nostru și se folosesc de acestea. Aș menționa libera circulație în statele UE, asigurări medicale, companiile din regiune pot să-și exporte bunurile în țările Uniunii Europene. Companiile de la Tiraspol și din stânga Nistrului vând în UE 80% din exporturi, iar România este principalul partener comercial al regiunii. Sunt beneficii reale de care beneficiază cetățenii noștri de pe malul stâng”, a mai declarat Dorin Recean.

Premierul a venit cu mai multe detalii și despre reglementarea conflictului transnistrean.

„Este foarte clar că acel format de negocieri de 5+2 nu mai este posibil în noile realități, iar de la începutul agresiunii ruse din Ucraina am trecut la un format de discuții direct cu Tiraspolul și de care este responsabil vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Una dintre cele mai stringente probleme care stă în calea rezolvării acestui diferend este prezența militarilor ruși în regiune. Noi pledăm pentru retragerea imediată a acestora și vom continua să cerem Moscovei să-și respecte angajamentele luate. Unica modalitate de rezolvare a conflictului transnistrean este calea pașnică – doar ea este în interesul moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Din păcate, există voci în R. Moldova care vor să anuleze realitatea, de parcă agresiunea rusească în Ucraina nu există, de parcă atrocitățile pe care le-am văzut cu toții la Irpin, la Bucha nu ar exista, de parcă bombardamentele care se întâmplă lângă noi, în regiunea Odesa, nu ar exista. Aceste voci servesc interesul Federației Ruse, nicidecum interesul R. Moldova. Și este important să facem o precizare – aceste voci nu sunt partide politice, ci parte a unei grupări criminale organizate pe care mizează Rusia pentru a destabiliza R. Moldova și a ne opri din drum. Aceste voci nu reprezintă găgăuzii sau moldovenii, ei reprezintă doar Federația Rusă. Noi vorbim cu oamenii, cu antreprenorii, cu primarii, cu reprezentanții administrațiilor publice din raioanele Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești pentru a realiza împreună proiecte concrete în beneficiul locuitorilor din regiune. Instituțiile statului vor sancționa tentativele de destabilizare și încălcarea legii și avem așteptarea ca și procurorii și judecătorii să se asigure că nimeni nu e mai presus de lege și toți cei care acționează împotriva Republicii Moldova sunt opriți și pedepsiți”, a mai declarat Dorin Recean.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.