VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Recean: R. Moldova este o țară sigură de investiții. Lucrăm pentru ca să deschidem și mai mult piața țării noastre pentru capitalul din România

„Republica Moldova este un „safe place to invest” / este o țară sigură pentru investiții”. Asigurările au fost făcute de premierul Dorin Recean în cadrul evenimentului misiunii de afaceri a companiilor din România organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei SUA.

Totodată, premierul a subliniat că Republica Moldova își consolidează capacitățile administrative pentru a diminua din birocrație.

Republica Moldova are talente, inovație, știe să învețe și să preia foarte rapid bunele practici de la companiile internaționale. Republica Moldova își consolidează capacitățile administrative pentru ca noi să diminuăm din birocrație. Avem ca prioritate debirocratizarea și digitalizarea, care trebuie să facă viața businessului foarte ușoară. Noi lucrăm foarte bine cu oamenii de afaceri, imediat ce mediul de afaceri are o problemă, noi imediat reacționăm pentru soluționarea problemelor întâmpinate. La fel, pe partea activă a activității Guvernului este faptul că, prin ceea ce am făcut în ultimii ani ca să fim mai aproape de UE, noi continuăm să deschidem piața UE, piața CEFTA și alte piețe pentru spori exporturile noastre în exterior, care sunt și o oportunitate de investiții. Lucrăm acum pentru ca să deschidem și mai mult piața țării noastre pentru capitalul din România”, a declarat Dorin Recean în cadrul forumului.

De asemenea, premierul a mai subliniat că Guvernul dă prioritate dezvoltării industriei, iar rezultatele sunt vizibile.

Accentuăm deschiderea pieței muncii și, foarte important, direcționarea resurselor investite în forța de muncă, atât la nivel universitar, cât și la nivel profesional. Noi dăm prioritate industriei. Deja avem rezultate foarte bune. La Chișinău avem un laborator de chip design și testare pentru aplicații industriale. Evident, primii sunt cei care sunt din industria componentelor automotive, dar aceste companii oferă servicii și pentru alte companii industriale. Spuneam de eficiență instituțională, pe care o mărim prin debirocratizare și digitalizare, avem două platforme de dezvoltare a businessului: platformă industrială ca zonă economică liberă, cu avantajele lor, și a doua este platforma Parcurilor IT, care, la fel, și-a demonstrat eficiența prin faptul că noi avem o creștere exponențială a producerii și a exportului de business.

Ne gândim și la infrastructura deservirii companiilor mari, dar, în același timp, înțelegem că este nevoie de acel ecosistem de întreprinderi mici și mijlocii care să deservească companiile mai mari și aici Guvernul are programe specifice care țintesc anume dezvoltarea ÎMM-urilor. Vreau să menționez câteva industrii, la care să atrageți atenția, clar că acum în vogă este energia, sectorul farmaceutic, electronice, IT și cercetare, infrastructura rutieră și feroviară dar și nodurile logistice”, a mai declarat premierul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.