VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reacția Chișinăului la insinuările unui parlamentar rus privind regiunea transnistreană

Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a venit cu reacție după ce recent parlamentarul rus Leonid Sluțki a insinuat că „Transnistria este teritoriul Rusiei”.

În acest sens, reprezentanții Biroul politici de reintegrare au menționat pentru presa de la Chișinău că astfel de declarații sunt inacceptabile, inadmisibile și ridică semne de întrebare îngrijorătoare în contextul prevederilor art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001”.

Mai exact, sursa citată atrage atenția asupra faptului că în conformitate cu respectivul document, fiecare din Înaltele Părți Contractante se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă Înaltă Parte Contractantă, suveranitatea, independența și integritatea ei teritoriale”.

De asemenea, Tratatul prevede că părțile condamnă separatismul în orice manifestări ale acestuia și se obligă să nu sprijine mișcările separatiste”.

Amintim că liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, parlamentarul Leonid Sluțki, a pretins recent că Transnistria este teritoriul Rusiei iar Moscova ar trebui să investească resurse pentru a face funcțional aeroportul din Tiraspol.

Declarațiile au fost făcute la mai puțin de o săptămână după ce Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat Chișinăul că nu ar dialoga cu Tiraspolul, insinuând că Maia Sandu ar fi renunțat la calea diplomatică în soluționarea problemei transnistrene, fiindcă s-ar afla „sub dictatura UE și SUA”.

Totodată, șeful diplomației ruse a mai avertizat atunci că orice atac la adresa militarilor ruși de pe Nistru va fi considerat un atac asupra Federației Ruse și că Moscova va apăra drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.