VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron

Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron, o procedură care implică de la protocolul funeraliilor regale ale Reginei Elisabeta a II-a și până la schimbarea simbolurilor, a imnului, bancnotelor și monedelor, a pașapoartelor și a tuturor actelor oficiale. Vineri seara, Regele Charles al III-lea va ține primul său discurs, ca rege.

Procedura schimbării regale este planificată de decenii și este cunoscută sub denumirea „London Bridge is down” (Podul Londrei a căzut). Palatul Buckingham a pus deja în mișcare aranjamentele pentru înmormântarea regală și succesiunea la tron. Aceasta din urmă de facto s-a și petrecut în momentul morții Reginei Elisabeta a II-a, Charles devenind rege. Potrivit protocolului, decesul Reginei a fost anunțat (probabil) la câteva ore după, pentru că procedura prevede informarea prealabilă liderilor politici ai Marii Britanii, apoi ai celor 14 națiuni suverane care fac parte din Commonwealth, și abia apoi notificarea publică oficială. Aceasta a venit joi seara la ora 18.30, ora UK, dar comunicatul preciza că “Majestatea Sa a murit în pace la Balmoral, în această după amiază”, fără a preciza ora exactă a decesului.

Sicriul Reginei va fi pregătit pentru vizionare publică, astfel încât oamenii să își poată aduce omagiul, la Westminster Hall (parlamentul britanic) din Londra. În timpul ceremoniilor de înmormântare ale Regelui George al V-lea, în 1936, și ale reginei-mamă în 2002, membrii familiei regale au eliberat pentru scurt timp garda oficială pentru a păzi sicriele în ceea ce a fost numit “Priveghiul Prinților”. Este probabil ca un act similar să aibă loc la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. 

Trupul Reginei Elisabeta a II-a va sta pe catafalc până în ziua înmormântării, care va avea loc cel mai târziu după 12 zile de la moartea ei. Având în vedere statutul Reginei și longevitatea acesteia, este probabil ca doliul național să fie mai lung decât cel în urma morții prințesei Diana, dar acest calendar va fi anunțat de Regele Charles, în primul său discurs de rege, în seara zilei de vineri.

Sicriul va fi apoi transportat la Westminster Abbey, lângă Parlament. Slujba va fi condusă de Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury și al doilea cel mai înalt personaj din Biserica Angliei (după monarh). Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată în capela memorială a Regelui George al VI-lea din Windsor, potrivit relatărilor din presa britanică, iar sicriul cu trupul Prințului Philip, care a murit la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021, va fi mutat din Seiba Regală de sub Capela St George lângă cel al Reginei.

Este de așteptat ca lideri politici de pe tot mapamondul să participe la înmormântare. Steagurile vor fi arborate în bernă până a doua zi după înmormântare, la ora 8 dimineața, conform îndrumărilor de la Greater London Lieutenancy, cu excepția Zilei Proclamării. 

Ulterior, se va întruni și Consiliul de Aderare la Palatul St. James, pentru a declara oficial succesorul, deși Charles a devenit monarh din momentul morții Reginei Elisabeta. La Consiliul de Aderare vor fi prezenți, printre alții, consilieri privați, lorzi, primarul Londrei și înalți comisari ai anumitor țări din Commonwealth, aceasta fiind o procedură formală, rămasă în vigoare din vremea în care Regele Angliei era ales. La consiliu, noul monarh va jura loialitate Parlamentului și Bisericii Angliei. Consiliul va emite, de asemenea, o “Proclamație de Aderare” care va fi citită în Ziua Proclamării, la scurt timp după moartea Reginei, la  Londra, Edinburgh, Windsor, York și în alte orașe și sate din întreaga țară.

Membrii ambelor camere ale Parlamentului vor depune un nou jurământ de credință noului Rege, după care cele două camere vor suspenda ședințele până după înmormântarea oficială de stat.

La urcarea pe tron, monarhii își pot alege numele regal, iar Charles a făcut deja acest lucru aseară – Charles al III-lea. Soția sa Camilla, ducesa de Cornwall, va fi cunoscută drept Regina Consoartă. Fiul său William va deveni noul Prinț de Wales, preluând fosta titulatură a tatălui său și devenind el moștenitorul de drept al Coroanei. Ceremonia oficială de încoronare a lui Charlea al III-lea poate avea loc însă mult mai târziu, după o perioadă de doliu care poate dura până la un an.

Moneda și bancnotele britanice poartă imagini ale monarhului, iar portretele lui Charles vor fi în pregătire pentru imprimare. Totuși, întregul stoc de lire sterline aflate în circulație nu va fi înlocuit peste noapte, ci acest proces va dura câțiva ani.

Imnul național, în prezent “God Save The Queen”, va fi actualizat, cel mai probabil revenindu-se la vechile versuri “God Save The King”, așa cum a fost înainte ca Regina Elisabeta a II-a să urce pe tron.  Ofițerii de poliție vor avea nevoie de uniforme noi, la fel ca și soldații, cu noile însemne regale, la fel și pașapoartele, ștampilele oficiale, cutiile poștale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.