Partidul „Șor” a venit cu o reacție, după ce Curtea Constituțională (CC) a respins ca fiind inadmisibilă sesizarea deputaților Partidului Șor, prin care aceștia au contestat decizia Parlamentului din 27 aprilie cu privire la mandatul de deputat a lui Ilan Șor și au solicitat controlul constituționalității hotărârii Parlamentului privind declararea vacanței unui mandat de deputat.
Partidul se declară mirați de viteza cu care magistrații Curții Constituționale au declarat inadmisibilă sesizarea lor și anunță că analizează posibilitatea de a se adresa la CEDO.
„Din textul deciziei, reiese că Înalta Curte a examinat cazul în fond, revizuind din mers propria jurisprudență legată de încetarea mandatului de deputat. Cu regret, argumentele noastre bazate pe Constituție și jurisprudența internațională nu au fost luate în calcul. În condițiile capturării instituțiilor statului, inclusiv a Curții Constituționale, conduse de fostul avocat al Maiei Sandu și fostul membru al Biroului permanent al PAS, am anticipat o astfel de decizie. Noi nu cedăm și vom contesta acest abuz și ilegalitate pe toate căile legale care au mai rămas. De asemenea, analizăm posibilitatea de a ne adresa la CEDO în acest caz. Suntem convinși că se va face dreptate, indiferent de cât timp va dura acest proces”, se arată în comunicatul remis.
Reamintim că Partidul Politic „ȘOR” a contestat la 3 mai, la Curtea Constituțională încetarea mandatului de deputat al fugarului Ilan Șor. Reprezentanții formațiunii consideră ilegală și abuzivă decizia din 27 aprilie a Parlamentului prin care Ilan Șor a fost lăsat fără mandatul de deputat și cer Înaltei Curți să o suspende. Detalii aici
Reprezentanții Partidului „Șor” au mai solicitat Curții să nu valideze următorul deputat de pe lista formațiunii, până la examinarea sesizării.
Pe 27 aprilie, majoritatea parlamentară a PAS a decis să-l lipsească pe Ilan Șor de mandatul de deputat. La baza acesteia, a stat hotărârea Curții de Apel Chișinău, prin care Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, în dosarul „frauda bancară”. Detalii aici