VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 95: Coreea de Sud susține că are dovezi ale unui acord de arme între Coreea de Nord şi Hamas

Update: Serviciile secrete sud-coreene au dovezi privind posibila utilizare a unor arme nord-coreene de către organizaţia militantă palestiniană Hamas, conform unor relatări din mass-media.

Ziarul sud-coreean JoongAng Daily a relatat marţi că Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) a publicat o fotografie a unei grenade propulsate de rachetă F-7 fabricate în Coreea de Nord, care a fost folosită de Hamas, scrie AFP citată de Agerpres. Marcajele de pe siguranţă sunt în coreeană.

Există de mult timp rapoarte despre un posibil acord de arme între Hamas şi Coreea de Nord. Phenianul a negat că armele nord-coreene au fost folosite în atacul Hamas şi al altor grupuri extremiste asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanşat războiul din Gaza.

NIS a prezentat luni fotografii cu o bazooka dezmembrată şi a confirmat relatările din mass-media americane despre posibile livrări de arme din Coreea de Nord către Hamas. NIS a precizat că au fost colectate dovezi concrete cu privire la amploarea şi calendarul livrărilor de arme nord-coreene.

Cu toate acestea, nu au putut fi furnizate detalii suplimentare, pentru a proteja informatorii şi relaţiile diplomatice. Rezoluţiile ONU interzic Coreii de Nord să exporte arme.

Update: Patru militari israelieni au fost uciși în Fâșia Gaza. Prin urmare, numărul ofițerilor și subofițerilor care și-au pierdut viața de la începutul operațiunilor la sol în enclavă se ridică la 180, anunță Forțele de Apărare ale Israelului.

Potrivit gandul.ro, Țahal a găsit în centrul Fâșiei un complex de tuneluri și artilerie – cel mai mare loc de fabricare a armelor Hamas descoperit de la începutul războiului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a menționat că războiul va continua pe tot parcursul anului 2024.

„Există încă agenți teroriști și arme în nord, dar acestea nu funcționează într-un cadru militar organizat, așa că operăm într-un mod diferit în această regiune, cu un amestec diferit de forțe, în scopul de a aprofunda realizarea obiectivelor. Ne concentrăm în această etapă în centrul Fâșiei Gaza, în zona taberelor centrale și în sudul enclavei, la Khan Younis. Aceasta este încă o activitate operațională intensă și complexă. Sunt bătălii dificile atât în centru, cât și în sud. Luptele vor continua pe tot parcursul anului 2024”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că un important lider al grupării islamiste Hamas a fost eliminat, dar nu în Fâșia Gaza, ci în Siria. Este vorba de Hassan Akasha, care era responsabil pentru tirurile de rachete lansate către Israel de pe teritoriul sirian.

„Era o figură centrală, responsabilă pentru rachetele lansate către Israel de Hamas de pe teritoriul sirian în ultimele săptămâni. Nu vom permite ca terorismul să fie exercitat de pe teritoriul sirian şi vom face Siria responsabilă pentru orice activitate provenind de pe teritoriul său”, susține reprezentanții Armatei Israeliene, citați de Agerpres.

Este pentru prima oară, de la începerea conflictului cu gruparea Hamas, când Forțele Israeliene fac publică o operațiune militară care s-a desfășurat pe teritoriul sirian.

Între timp, Israelul nu exclude un război cu Hezbollah. Ochii întregii comunități internaționale sunt ațintiți către conflictul alarmant din Orientul Mijlociu, perspectivele unei extinderi a luptelor ducând la scenarii sumbre. Conform ministrului Apărării, Yoav Gallant, țara sa nu se teme și are capacitatea de a intra în război și cu gruparea Hezbollah, iar reprezentanții acestei grupări sprijinite de Iran ar trebui să ia în considerare faptul că o desfășurare a ostilităților pe model „Fâșia Gaza” poate fi transpusă, „copy-paste”, și în Liban.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.