VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 94: Israelul urmează să voteze bugetul pentru timp de război. Avertizarea lui Blinken privind extinderea conflictului

Update: Conflictul între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, intrat în a patra lună, ar putea să producă ‘cu uşurinţă metastaze’ în regiune, a avertizat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în Qatar în cadrul unui nou turneu în ţări arabe şi în Israel.

Secretarul de stat american Antony Blinken va avea luni discuţii în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, înainte de a se îndrepta spre Israel, după ce a avertizat că războiul din Gaza s-ar putea extinde în întreaga regiune în lipsa unor eforturi de pace coordonate, în timp ce Israelul a promis că va continua să lupte până când Hamas va fi eliminat.

„Acesta este un conflict care ar putea cu uşurinţă să producă metastaze, cauzând şi mai multă insecuritate şi mai multe suferinţe”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă, afirmând că Statele Unite acţionează pentru a „împiedica propagarea conflictului” în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Blinken a apreciat că este imperativ ca Israelul, susţinut militar şi politic de Washington, să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni în Gaza.

În acest context, el a calificat drept o „tragedie inimaginabilă” moartea în Gaza în cursul dimineţii a doi jurnalişti palestinieni, Moustafa Thuraya, un videojurnalist care colabora şi cu AFP, şi Hamza Wael Dahdouh de la postul Al-Jazeera.

Ofensiva israeliană s-a soldat până în prezent cu 22.835 de morţi în Gaza, au anunţat duminică oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii, după ce în ultimele 24 de ore numărul morţilor şi al răniţilor a crescut cu 111 şi 250.

Guvernul israelian urmează să aprobe joi bugetul pentru timp de război pe 2024, a declarat duminică ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich, după ce miniştrii au aprobat un sprijin financiar de 9 miliarde de shekeli, echivalentul a 2,5 miliarde de dolari, pentru rezerviştii militari.

„Statul Israel îi pune în centru pe rezervişti şi pe familiile lor şi aceasta este ancora bugetului pentru 2024 pe care îl vom prezenta”, a declarat Smotrich într-un comunicat comun cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu ministrul Apărării, Yoav Gallant, scrie Reuters citat de News.ro.

Anul trecut, Israelul a aprobat un buget pe doi ani pentru 2023 şi 2024, dar războiul împotriva Hamas în Gaza a zdruncinat finanţele guvernului, necesitând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare.

În decembrie, parlamentul a aprobat un buget special de război pentru 2023 de aproape 30 de miliarde de shekeli pentru a ajuta la finanţarea războiului şi pentru a-i despăgubi pe cei afectaţi de atacurile din 7 octombrie ale Hamas care au declanşat războiul.

Ministerul de Finanţe a precizat că războiul va costa probabil cel puţin încă 50 de miliarde de shekeli în 2024 şi va duce aproape la triplarea deficitului său bugetar la aproximativ 6% din PIB, în condiţiile în care se estimează că luptele vor dura cel puţin până în februarie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.