VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 69. Ministrul israelian al apărării avertizează: Războiul din Fâşia Gaza va dura mai mult de câteva luni

Update: Războiul din Fâşia Gaza „va dura mai mult de câteva luni”, a avertizat joi, la Tel Aviv, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în timpul unei vizite în Israel a consilierului american pentru securitate naţională Jake Sullivan, informează AFP.

„Hamas este o organizaţie teroristă care s-a format în timpul unui deceniu pentru a combate Israelul şi care a pus în funcţiune infrastructuri subterane şi aeriene ce nu pot fi uşor de distrus. Aceasta va necesita timp – mai mult de câteva luni – însă noi vom învinge şi vom distruge” Hamas, a declarat Gallant.

Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a sosit joi în Israel, unde a avut o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu care a discutat despre ofensiva israeliană în Gaza.

O fotografie difuzată de biroul prim-ministrului israelian îi arată pe cei doi dând mâna la Tel Aviv.

Înainte de această deplasare, ce va continua vineri, Sullivan a declarat pentru Wall Street Journal că va discuta asupra unui calendar pentru a pune capăt războiului şi îi va îndemna pe responsabilii israelieni să treacă la „o fază diferită de tipul de operaţiuni de înaltă intensitate care poate fi văzut astăzi”, notează Agerpres.

Washingtonul, aliat al Israelului şi contributor major în finanţarea armatei sale, a opus săptămâna trecută vetoul său unei rezoluţii a Naţiunilor Unite ce îndemna la un armistiţiu.

Războiul a fost declanşat de atacul fără precedent comis pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe teritoriul israelian, atac ce a făcut circa 1.200 de morţi, majoritatea civili.

Ca răspuns, Israelul a promis că va „distruge” mişcarea islamistă şi de atunci întreprinde bombardamente intense asupra Fâşiei Gaza, soldate cu aproape 18.800 de morţi, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Update: Armata israeliană a anunţat, miercuri, că 115 soldaţi au murit în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei împotriva Hamas, dintre care 10 au fost ucişi marţi, acesta fiind cel mai mare număr de morţi într-o singură zi de partea israeliană, potrivit AFP.

Cei zece soldaţi, printre care doi ofiţeri superiori, au murit marţi în timpul luptelor din nordul teritoriului palestinian, a precizat ea. A fost cea mai mortală zi pentru armata israeliană de la lansarea operaţiunilor sale terestre în Fâşia Gaza, la 27 octombrie.

Potrivit listei oficiale cu numele soldaţilor căzuţi la datorie, nouă dintre cei ucişi marţi aparţineau unităţilor angajate într-o luptă aprigă în Chajaya, în vestul oraşului Gaza, scrie news.ro.

Consilierul Casei Albe pe probleme de securitate, Jake Suillivan, se va afla azi și în mâine în Israel, acolo unde va discuta cu oficialii de la Tel Aviv despre soluțiile pentru împiedicarea intensificării atacurilor și va încerca să convingă forțele israeliene să renunțe la atacurile haotice și „bombardamentele fără discernământ”.

Înainte de călătoria sa, Sullivan a spus că va discuta despre un calendar pentru a pune capăt războiului. Oficialul american va discuta cu israelienii despre necesitatea de a fi mai preciși în loviturile lor împotriva țintelor Hamas, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt John Kirby.

Între timp, Israelul și-a continuat și-a continuat azi raidurile asupra Fâșiei Gaza, în pofida intensificării apelurilor internaționale de a reduce numărul victimelor civile, scrie Reuters.

În centrul orașului Rafah, de la frontieră cu Egipt, 24 de persoane au fost ucise într-un atac israelian care a lovit două case. Cel puțin așa susține presa grupării Hamas. Forțele israeliene nu au venit deocamdată cu un comentariu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.