VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Operatorul energetic din România, OPCOM, va crea o întreprindere fiică la Chișinău

Adunarea generală a OPCOM SA, operator al pieței de energie electrică și gaze naturale din România, a aprobat înființarea unei întreprinderi fiică la Chișinău care va opera piața de energie electrică. Întreprinderea se va numi Operatorul pieței de energie M, prescurtat OPEM și urmează a fi înregistrată la Agenția Servicii Publice cu un capital social de 500 de mii de lei.

Potrivit Ministerului Energiei, această hotărâre vine în contextul în care luni la Chișinău a avut loc semnarea Memorandumului de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova. Prin acesta părțile au decis să asigure, printre alte obiective strategice, condițiile desemnării OPCOM în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor.

„Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor vom avea o bursă de energie funcțională. Fiind operator de piață în România, vom face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie”, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov, citat de IPN.

Potrivit ministrului, astfel, piața energiei din Republica Moldova se va integra mai ușor în piața comună a energiei la nivel european. Ca rezultat, o bună parte din problemele cu care se confruntă inclusiv producătorii de energie regenerabilă vor fi soluționate exact ca pe piețele mature. Va dispărea problema coeficienților pentru energia de dezechilibru, care crea nemulțumiri în rândul producătorilor, în special a celor de energie regenerabilă. Va fi mai ușor de importat și de exportat energie regenerabilă.

„Desemnarea societății care urmează a fi înregistrată în următoarele zile în Republica Moldova ca unic operator al pieței de energie electrică din Republica Moldova va constitui încă o dovadă a expertizei consolidate a OPCOM în administrarea piețelor de energie prin asigurarea desfăşurării continue, ordonate, eficiente, echitabile şi transparente a tranzacţiilor cu energie și prin facilitarea pieței unice în beneficiul participanților la piață și al consumatorilor finali, care culeg beneficiile responsabilităților asumate de OPCOM încă din anul 2000 în plan național, respectiv, regional și european odată cu prima cuplare a piețelor de energie electrică la care România a fost parte începând cu anul 2014”, precizează OPCOM într-un comunicat de presă.

Din punct de vedere tehnic, inițial va fi lansată piața zilei următoare și piața intrazilnică, orară, de energie. Cu aceste instrumente și piața en gros de energie electrică din Republica Moldova va deveni mai transparentă și mai corectă, se arată în același comunicat.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.