VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 64: Israelul îl acuză pe Guterres că se aliază cu Hamas

Update: Guvernul israelian l-a acuzat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că este de partea Hamas, în contextul în care înaltul oficial portughez a cerut o încetare a focului în Gaza, transmite EFE.

Apelul lui „Guterres de a se alia cu Hamas şi de a cere încetarea focului îi dezonorează poziţia”, a scris ministrul de externe israelian Eli Cohen pe reţeaua de socializare X. Cohen a adăugat că „invocarea articolului 99, în condiţiile în care nu a fost folosit pentru războiul din Ucraina sau (…) din Siria, este un alt exemplu de luare de poziţie parţială şi unilaterală din partea lui Guterres”.

„O încetare a focului în acest moment ar împiedica prăbuşirea organizaţiei teroriste Hamas, care comite crime de război şi crime împotriva umanităţii şi i-ar permite să continue să conducă Fâşia Gaza”, a avertizat el.

Cohen şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Statele Unite „pentru sprijinul acordat în continuarea luptei pentru aducerea ostaticilor acasă şi eliminarea organizaţiei teroriste Hamas, ceea ce va aduce un viitor mai bun regiunii”.

La rândul său, ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a scris pe aceeaşi reţea de socializare că „o încetare a focului premiază Hamas şi spune adio ostaticilor reţinuţi în Gaza”.

„Sprijiniţi Israelul în misiunea noastră: luptăm pentru viitorul nostru şi luptăm pentru lumea liberă”, a spus el. Gallant a mulţumit, de asemenea, Statelor Unite pentru „leadership-ul lor îndrăzneţ” în sprijinul Israelului.

Într-o declaraţie, Hamas a condamnat vetoul Washingtonului asupra unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului în Gaza. ”Considerăm că este o poziţie imorală şi inumană”, a transmis gruparea islamistă palestiniană.

Hamas a mulţumit ţărilor care s-au pronunţat în favoarea încetării ostilităţilor, printre care a citat Rusia, China şi „Grupul Arab”.

Statele Unite au continuat să exercite presiuni asupra Israelului să protejeze civilii palestinieni în timpul unei ofensive violente împotriva militanților Hamas în Gaza, chiar dacă Washingtonul a respins prin veto o cerere a Consiliului de Securitate al ONU privind o încetare imediată a focului, relatează Reuters.

Luptele au escaladat şi bilanţul victimelor palestiniene a crescut vineri, Israelul lovind enclava de la nord la sud, într-o fază extinsă a războiului de două luni împotriva grupării islamiste Hamas.

Denunţând un „coşmar umanitar în spirală”, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că niciun loc din Gaza nu mai este sigur pentru civili, cu câteva ore înainte ca SUA să se opună prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, susţinută de marea majoritate a membrilor săi, care cerea o încetare a focului umanitar în Gaza.

Votul a lăsat Washingtonul izolat din punct de vedere diplomatic în cadrul Consiliului format din 15 membri. Treisprezece membri au votat în favoarea proiectului de rezoluţie înaintat de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abţinut.

Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a declarat în faţa Consiliului: „Nu susţinem apelul acestei rezoluţii pentru o încetare a focului nesustenabilă, care nu va face decât să planteze seminţele pentru următorul război.”

Statele Unite şi Israelul se opun unei încetări a focului, spunând că aceasta ar fi doar în beneficiul Hamas, pe care Israelul a jurat să o anihileze ca răspuns la atacurile 7 octombrie.

În schimb, Washingtonul sprijină „pauzele”, cum ar fi oprirea de şapte zile a luptelor, în urma căreia Hamas a eliberat unii ostatici şi a crescut fluxul de ajutor umanitar. Acordul a fost rupt la 1 decembrie.

Trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat în faţa consiliului că votul înseamnă că „milioane de vieţi palestiniene atârnă în balanţă”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat: „O încetare a focului va fi posibilă doar cu returnarea tuturor ostaticilor şi distrugerea Hamas”.

La Washington, Casa Albă a declarat vineri că Israelul ar putea face mai mult pentru a reduce numărul victimelor civile şi că SUA împărtăşeşte preocupările internaţionale cu privire la situaţia umanitară din Gaza.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.