VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 60: Conflictul din Orientul Mijlociu provoacă un risc uriaș de atacuri teroriste în UE

Update: Uniunea Europeană se confruntă, în prezent, cu un risc terorist sporit ca urmare a războiului din Gaza, a afirmat azi comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, relatează dpa.

„Cu războiul dintre Israel şi Hamas şi polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, cu sezonul de vacanţe care vine, există un uriaş risc de atacuri teroriste în Uniunea Europeană”, a spus Johansson, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne din UE de la Bruxelles.

Demnitarul a făcut referire la atacul produs sâmbătă la Paris, în care un turist german a fost ucis şi alte două persoane au fost rănite, precum şi la alte incidente anterioare.

Comisarul a anunţat că va fi alocată o sumă suplimentară de 30 milioane de euro pentru protejarea, de exemplu, a lăcaşurilor de cult.

Update: O rachetă lansată cel mai probabil de militanţii Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, potrivit experţilor, s-ar afla multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale ţării, potrivit unei analize vizuale a urmărilor atacului realizată de The New York Times (NYT).

Deşi rachetele în sine nu au fost lovite, impactul loviturii de la baza Sdot Micha din centrul Israelului a declanşat un incendiu care s-a apropiat de depozitele cu rachete şi alte arme sensibile.

Israelul nu a recunoscut niciodată existenţa arsenalului său nuclear, deşi avertizori de integritate israelieni, oficialii americani şi analiştii de imagini din satelit sunt cu toţii de acord că ţara deţine cel puţin un număr mic de arme nucleare.

Hans Kristensen, director al proiectului de informaţii nucleare al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat pentru The New York Times că estimează că cel mai probabil există între 25 şi 50 de lansatoare de rachete de top Jericho (Ierihon), cu capacitate nucleară, la bază, scrie news.ro. Potrivit experţilor şi documentelor declasificate ale guvernului american, rachetele Jericho ale Israelului sunt echipate pentru a transporta focoase nucleare. Cel mai probabil, aceste focoase sunt păstrate într-o locaţie separată, departe de bază şi, prin urmare, nu au fost ameninţate în timpul atacului, a declarat dl Kristensen, care a studiat baza.

Cel mai mare spital din sudul Gazei, unde, în prezent, se află peste 1.000 de pacienți și 17.000 de persoane adăpostite, riscă să-și înceteze activitatea în curând din cauza scăderii proviziilor și a personalului.

Într-o declarație, citată de hotnews.ro, șeful Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, susține că accesul la apă este limitat, deoarece operațiunea militară israeliană a blocat accesul la o instalație de desalinizare care furnizează apă pentru peste 350.000 de persoane.

Palestinienii susțin că situație este „haotică” și că printre localnici domnește panica. Folosind rețelele de socializare și pliante, Armata Israeliană a dat noi ordine de evacuare în Gaza. Oamenii sunt chemați să se mute de la Khan Younis spre Rafah, la 10 kilometri.

Între timp, armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei, dislocând tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis și instalând pompe cu care să inunde tunelurile subterane.

Forțele Tel Avivului intenționează să pompeze apă de mare în rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza. Cinci pompe mari au fost asamblate la nord de tabăra de refugiați al-Shati, fiecare fiind capabilă să pompeze mii de metri cubi de apă de mare în tuneluri.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.