VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mitropolia Basarabiei anunță că va lupta până la capăt pentru edificiile ocupate de ierarhii Mitropoliei Moldovei

Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, Antonie, continuă să facă demersurile pentru restituirea Catedralei din Bălți și a reședinței episcopale, ocupate abuziv de ierarhii Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse.

PS Antonie susține că Mitropolia Basarabiei va lupta până la capăt pentru a obține înapoi reședința eparhiei și Catedrala ortodoxă română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți. Episcopul de Bălți susține că aceste clădiri au fost construite cu cheltuiala României și au fost ocupate abuziv, așa că Marchel, episcopul de Bălți și Fălești, al Mitropoliei Moldovei subordonată Moscovei, ar trebui să le elibereze.

„Noi am făcut deja demersuri și vom continua să facem demersurile corespunzătoare ca să le recuperăm, să le recuperăm, ele au fost date prin hotărâre de Guvern, sperăm tot printr-o hotărâre de Guvern să fie întoarse, noi avem dovezi că sunt ale noastre, au aparținut, au fost construite de înaintașul, de primul Mitropolit Visarion Puiu, care a păstorit aici la Bălți și ele trebuie să revină proprietarilor de drept. Și aici bănuim că nu va fi ușor, oricum dreptatea este de partea noastră și noi vom insista să se facă dreptate și să triumfe adevărul.”, a declarat PS Antonie pentru TV Nord.

Amintim, solicitări similare au fost făcute și la sfârșitul lunii octombrie, când Mitropolia Basarabiei i-a reamintit episcopului Marchel că Biserica Ortodoxă Română a depus eforturi considerabile pentru revitalizarea comunităților ortodoxe din Basarabia, care au revenit, în libertate, la jurisdicția tradițională a Bisericii Mame.

„Episcopul Marchel Mihăiescu ar proceda corect, în spiritul dreptății istorice, dacă ar elibera reședința episcopilor români din Bălți, construită în timpul României Mari de vrednicul de pomenire Visarion Puiu, primul episcop român al Hotinului cu reședința în Bălți, precum și Catedrala ortodoxă română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, construită cu cheltuiala Mitropoliei Basarabiei și a Statului Român, inaugurată în 1935 în prezența Regelui României și a unui înalt sobor de ierarhi români și greci”, se menționa într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

Precizăm că vineri, 1 decembrie s-a pus piatra de temelie a Catedralei Românești, care urmează să fie construită la Bălți.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.