Update: Zeci de tancuri israeliene au intrat luni în sudul Fâşiei Gaza asediate, unde armata îşi extinde ofensiva terestră împotriva Hamas, în pofida prezenţei a sute de mii de civili şi a tensiunilor tot mai mari din regiune, relatează AFP.
Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră în nordul Fâşiei Gaza, armata israeliană şi-a intensificat raidurile aeriene în sud de la reluarea luptelor, la 1 decembrie, după un armistiţiu de şapte zile, anunţând că îşi extinde acum operaţiunile „în întreaga Fâşie Gaza”. „Armata operează acolo unde Hamas are bastioane”, a declarat duminică seara purtătorul său de cuvânt Daniel Hagari, citat de news.ro.
Luni, zeci de tancuri, transportoare de trupe şi buldozere israeliene au intrat în sudul Fâşiei Gaza, în apropiere de marele oraş Khan Younes, au declarat martori oculari pentru AFP.
Între timp, mai multe zone de tensiune în Orientul Mijlociu îngrijorează comunitatea internaţională, după incidentele de duminică din Marea Roşie şi din Irak, în timp ce violenţele s-au intensificat de la începutul războiului în Cisiordania ocupată şi la frontiera dintre Israel şi Liban.
Update: Israelul îi declară morți în captivitate pe unii dintre ostaticii ținuți de Hamas în Fâşia Gaza, chiar dacă în paralel încearcă să recupereze ostaticii prin discuții indirecte cu mişcarea islamistă palestiniană şi prin operațiuni militare în enclava palestiniană, o măsură menită să aducă o oarecare alinare familiilor celor răpiţi.
Un comitet medical cu trei membri, creat la nivelul Ministerului Sănătăţii israelian, analizează atent înregistrările video ale atacului comis de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie pentru a identifica semne de răni grave în rândul persoanelor răpite şi coroborează informaţiile cu mărturiile ostaticilor eliberaţi până acum.
Acest lucru poate fi suficient pentru a ajunge la concluzia că un ostatic a decedat, chiar dacă niciun medic nu s-a pronunţat oficial, a afirmat Hagar Mizrahi, şefa comitetului respectiv, notează Reuters.
„Declararea morții nu este niciodată o problemă uşoară şi cu siguranţă nu în situaţia implicării noastre”, a declarat Mizrahi.
Potrivit acesteia, comitetul pe care îl conduce răspunde ”dorinţei familiilor celor răpiţi şi aflaţi în Gaza de a şti cât mai mult posibil despre cei dragi”.
Dintre cei aproximativ 240 de oameni luaţi ostatici de Hamas pe 7 octombrie, 108 au fost eliberaţi în schimbul punerii în libertate de către Israel a unor deţinuţi palestinieni aflaţi în închisori israeliene.
De la armistiţiul temporar între Israel şi Hamas, început în 24 noiembrie, convenit iniţial pentru patru zile şi ulterior prelungit până la 1 decembrie, autorităţile israeliene au declarat morţi în captivitate şapte civili şi un colonel din armata sa. Israelul susţine că în Gaza încă se află 137 de ostatici, fără a se cunoaşte exact starea lor.
Armata israeliană îşi extinde ofensiva la sol pe întreg teritoriul Fâşiei Gaza, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.
„Armata israeliană continuă să îşi extindă operațiunea terestră împotriva Hamas în întreaga Fâşie Gaza. Armata acţionează acolo unde Hamas are bastioane”, a declarat duminică seară Daniel Hagari, citat de news.ro.
Soldaţii israelieni sunt angajaţi într-o ofensivă terestră începând din 27 octombrie în nordul Fâşiei Gaza, unde au preluat controlul asupra mai multor sectoare. De la reluarea luptelor, vineri, la sfârşitul unui armistiţiu de o săptămână cu Hamas, armata s-a concentrat în principal pe raiduri aeriene.
În cursul nopţii, un atac asupra unei intrări a spitalului Kamal Adwan din nordul Gaza s-a soldat cu moartea mai multor persoane, potrivit agenţiei palestiniene Wafa. Într-un comunicat, guvernul Hamas a acuzat armata israeliană de o „încălcare gravă” a dreptului umanitar internaţional.
Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat, duminică seară, că 15.523 de persoane, dintre care 70% femei şi copii, au fost ucise de la începutul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza, efectuate ca ripostă la atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene asupra Israelului, din data de 7 octombrie.
„În ultimele ore, 316 morţi şi 664 de răniţi au fost scoşi de sub dărâmături şi duşi la spitale, dar mulţi alţii sunt încă sub dărâmături”, a declarat Ashraf al-Qidreh, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Hamas.
În Israel, atacul lansat de comandourile Hamas s-a soldat cu 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor. În replică, Israelul a declarat război Hamas şi a promis să distrugă mişcarea islamistă, care se află la putere în Gaza din 2007.
Armata israeliană a anunţat, duminică, că a efectuat „aproximativ 10.000 de atacuri aeriene de la începutul războiului”, în urmă cu aproape două luni. Armata israeliană a afirmat că ţintele din Fâşia Gaza includ centre de comandă, tuneluri şi depozite de arme aparţinând organizaţiilor teroriste palestiniene.