VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 56: Armata israeliană afirmă că a bombardat vineri peste 200 de ţinte în Gaza

Update: Armata israeliană a anunţat că de la încheierea armistiţiului cu Hamas, vineri dimineaţa, a efectuat lovituri aeriene împotriva a peste 200 de ţinte din întreaga Fâşie Gaza, în timp ce Ministerul Sănătăţii din enclavă spune că atacurile s-au soldat cu cel puţin 109 morţi, relatează AFP.

„De la ora 7 dimineaţa, forţele aeriene, în cooperare cu diviziile de luptă, au atacat peste 200 de ţinte teroriste în Fâşia Gaza”, a anunţat Statul Major General pe Telegram.

Mai multe dintre lovituri au avut loc în Khan Younis şi Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, iar forţele terestre au fost implicate şi ele în acţiuni.

Cel puţin 109 palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza de la sfârşitul armistiţiului, vineri dimineaţă, a anunţat Ashraf Al-Qudra, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Hamas. De asemenea, „sute de persoane au fost rănite în agresiunea israeliană”, susţine oficialul, citat de news.ro.

Update: Iranul a atribuit, vineri, Israelului şi SUA responsabilitatea pentru reluarea luptelor în Fâşia Gaza, relatează France Presse.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, a declarat printr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X că, „după ce au ucis peste 15.000 de palestinieni, vampirii sionişti au lansat un nou ciclu ucigător cu sprijinul continuu al guvernului american”.

El a subliniat că „reluarea agresiunii militare” s-a produs „înainte de plecarea secretarului de stat american (Antony) Blinken” din Israel.

„Este evident că responsabilitatea politică şi juridică pentru masacrareai poporului palestinian este cea a criminalilor regimului sionist, dar şi a guvernului american şi a câtorva guverne care susţin acest regim de apartheid”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene.

Iranul, care nu întreţine relaţii diplomatice cu Israelul, susţine Hamas, în special după atacul sângeros lansat în 7 octombrie de către gruparea palestiniană în sudul teritoriului israelian. Acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în 24 noiembrie în Fâşia Gaza, a expirat vineri, iar armata israeliană şi-a reluat raidurile aeriene şi tirurile de artilerie, în timp ce Hamas a reînceput să lanseze rachete spre Israel. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas de „încălcarea acordului” de încetare a focului, potrivit Agerpres.

Armistițiul a expirat și nu a mai fost prelungit. Armata israeliană a anunțat că a reluat luptele împotriva Hamas în Gaza și acuză gruparea că a încălcat armistițiul și a atacat Israelul. În nordul Fâșiei Gaza au loc bombardamente, iar armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din regiunea palestiniană.

Sistemul de apărare anti-aeriană al armatei israeliene a interceptat o rachetă lansată din Fâşia Gaza, cu doar puţin peste o oră înainte ca armistiţiul dintre Israel şi Hamas să expire, afirmă, vineri dimineaţa, Forţele de Apărare ale Israelului, transmite CNN, citat de Digi24.

Încă de aseară, Armata israeliană a declarat că este gata să reia luptele cu militanţii grupării islamiste Hamas „la orice oră”.

„Suntem pregătiţi pentru ofensiva noastră în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

Biroul primului ministru israelian a transmis într-o declarație că Hamas „a încălcat acordul și nu și-a îndeplinit obligația de a elibera toate femeile ostatice. În plus, a tras cu rachete în Israel”.

„Pe fondul revenirii la luptă, subliniem că guvernul Israelului este angajat să atingă obiectivele războiului – eliberarea ostaticilor noștri, eliminarea Hamas și asigurarea faptului că din Gaza nu va mai putea fi amenința niciodată poporul Israelului”, se arată în declarație. Raiduri aeriene israeliene au lovit sudul Gazei, inclusiv comunitatea Abassan de la est de orașul Khan Younis, spun oficialii Hamas. O altă lovitură a lovit o casă la nord-vest de orașul Gaza. Se aud explozii puternice și continue venind din Fâșia Gaza, iar fum negru iese din teritoriu. Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că trei persoane au fost ucise în raidurile aeriene israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.