VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 54. Lipsa unui sistem sanitar reabilitat ar putea ucide mii de locuitori în Fâșia Gaza

Update: În Fâşia Gaza, bolile ar putea ucide mai mulți oameni decât bombardamentele, dacă sistemul de sănătate de acolo nu este reparat, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Autorităţile sanitare din Gaza susţin că peste 15.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene, multe altele fiind date dispărute.

„În cele din urmă vom vedea mai mulţi oameni murind din cauza bolilor decât din cauza bombardamentelor dacă nu suntem capabili să reconstruim sistemul sanitar. Suntem îngrijorați faţă de o creştere a numărului de cazuri de boli infecţioase, în special enterocolită. Nu există deloc medicamente, activităţi de vaccinare, acces la apă potabilă şi alimente. Am văzut un număr foarte mare de cazuri de diaree în rândul copiilor”, se arată în reacția OMS.

Update: Gruparea islamistă Hamas a informat mediatorii acordului cu Israel că este dispusă să prelungească armistițiul cu alte patru zile, timp în care să continue să elibereze ostatici israelieni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată grupării palestiniene.

Totodată, Hamas a precizat că va elibera azi doi ostatici ruși, într-un gest de „apreciere” pentru poziția adoptată de președintele rus Vladimir Putin, a declarat un oficial de rang înalt din gruparea teroristă, scrie The Times of Israel.

Cei doi cetățeni ruși vor fi eliberați alături de cei zece israelieni care urmează să fie puși în libertate de Hamas azi seara, ca parte a acordului temporar de încetare a focului dintre Israel și Hamas, intermediat de SUA, Egipt și Qatar.

În cea de-a cincea zi a armistițiului din Orientul Mijlociu, gruparea Hamas și forțele Israeliene urmează să realizeze cel de-al șaselea schimb de ostatici. Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a primit o listă cu numele israelienilor răpiți pe care Hamas urmează să-i elibereze azi, familiile celor de pe listă fiind deja informate.

Totodată, șefii serviciilor de informații din Israel, SUA și Egipt poartă discuții în Qatar pentru prelungirea actualului acord de armistițiu, care, pentru prima dată, ar putea include și eliberarea primilor bărbați sau membri ai personalului militar, răpiți în timpul atacului fulger comis de militanții Hamas în data de 7 octombrie.

Și miniștrii de externe ai Grupului celor Șapte (G7) au transmis, într-o declarație comună, că susțin prelungirea armistițiului, care să permită creșterea asistenței umanitare și eliberarea tuturor ostaticilor. G7 a subliniat „dreptul Israelului de a se apăra pe sine și pe poporul său”, dar a subliniat importanța „protejării civililor și respectării dreptului internațional”. De asemenea, a mai precizat că susține un stat palestinian ca parte a unei soluții cu două state.

Amintim, marți, în cea de-a cincea zi a armistițiului încheiat între Israel și Hamas, au fost eliberați alți 12 ostatici de către Hamas, 10 cetățeni israelieni și doi thailandezi. În schimbul eliberării lor au fost lăsați să iasă din captivitate 30 de palestinieni.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.