VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 52. Ministrul de externe al Iordaniei: Evenimentele din Gaza se încadrează în definiţia legală a genocidului

Update: Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a afirmat luni că evenimentele din Fâşia Gaza se încadrează în definiţia legală a genocidului, a consemnat Reuters.

Şeful diplomaţiei iordaniene a făcut aceste remarci într-o conferinţă de presă în marja unei reuniuni a Uniunii pentru Mediterana, desfăşurate la Barcelona.

Safadi a reiterat apelul la prelungirea actualului armistiţiu din Gaza, apel lansat şi de alţi participanţi la summit, şi şi-a exprimat totodată regretul că „unii dintre noi” refuză să susţină acest îndemn, notează Agerpres.

La reuniunea a 27 de miniştri de externe din cele 43 de state membre ale Uniunii pentru Mediterana participă şi şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, care a subliniat necesitatea unei soluţii cu două state la conflictul israeliano-palestinian.

Mai devreme luni, şi ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, aflat la reuniunea de la Barcelona, a lansat un apel la o încetare a focului durabilă în Gaza, în contextul în care armistiţiul de patru zile convenit se apropie de final.

Oficiali de ambele părţi ale conflictului, precum şi din SUA şi Qatar, au exprimat speranţe că acesta va putea fi prelungit. Pauza a permis intrarea de ajutoare umanitare în Gaza şi eliberarea de ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul unor palestinieni aflaţi în închisori israeliene.

Update: Experţi ONU în drepturile omului au cerut luni lansarea de anchete independente privind „alegaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii” comise de la atacul din 7 octombrie lansat de Hamas în Israel, scrie AFP.

Morris Tidball-Binz, raportor special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, şi Alice Jill Edwards, raportoare specială pentru tortură, subliniază, într-un comunicat de luni, necesitatea ca aceste anchete să fie „rapide, transparente şi independente”. Cei doi sunt mandataţi de Consiliul drepturilor omului al ONU, dar nu se exprimă în numele organizaţiei.

„Anchetatorii independenţi trebuie să primească resursele, sprijinul şi accesul necesare pentru a desfăşura anchete rapide, aprofundate şi imparţiale asupra crimelor care ar fi fost comise de către toate părţile în conflict. Datoria de a ancheta asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii (…) este o obligaţie juridică fundamentală”, precizează Tidball-Binz şi Jill Edwards.

Fâşia Gaza, aflată sub asediu, este devastată de cele şapte săptămâni de bombardamente israeliene lansate după atacul saângeros al Hamas din 7 octombrie.

Update: Gruparea Hamas și guvernul israelian par să aibă un interes pentru prelungirea armistițiului, care a intrat deja în ultimele 24 de ore. Prin pauza în ostilități începută de vineri au fost eliberați zeci de ostatici israelieni și peste 100 de prizonieri palestinieni care fuseseră ținuți în închisori israeliene până acum.

Conform The Guardian, care citează AFP, atenția este acum pe posibilitatea extinderii armistițiului înainte de expirarea oficială. Hamas s-a arătat explicit disponibil să extindă armistițiul, o sursă precizând că teroriștii ar vrea extinderea cu două până la patru zile. De cealaltă parte, și guvernul lui Netanyahu se confruntă cu o presiune uriașă din partea familiilor ostaticilor să prelungească armistițiul. Aliații Israelului pun o presiune similară.

Chiar și așa, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că armistițiul este doar „un scurt răgaz, la sfârșitul căruia luptele vor continua cu intensitate” și a prezis încă două luni de război.

Forțele israeliene și gruparea islamistă Hamas urmează să facă azi ultimele schimburi de ostatici în cadrul ultimei zile a armistițiului, intrat în vigoare încă vineri. Până astăzi au fost eliberați 175 de prizonieri ținuți în zonele de detenție ale ambelor tabere.

Militanții Hamas i-au informat pe mediatorii din Qatar şi Egipt că mai mulți lideri sunt de acord să prelungească actualul armistiţiu cu două și chiar până la patru zile. Egiptul, Qatarul și Statele Unite deja fac presiuni asupra Tel Avivului pentru ca armistițiul să fie prelungit. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu este însă categoric împotrivă și a precizat că ar fi gata să prelungească acordul cu o zi pentru fiecare încă 10 captivi eliberați.

Amintim, ieri, un al treilea grup de ostatici a fost eliberat din Fâșia Gaza. Armata israeliană a anunţat că Hamas a predat 14 ostatici israelieni şi 3 străini Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Până astăzi, 39 de cetățeni israelieni au fost eliberați de Hamas, în trei grupuri a câte 13 persoane. Alți 117 prizonieri palestinieni au fost eliberați de Israel, în trei grupuri a câte 39 de persoane. De asemenea, gruparea Hamas a eliberat și 17 thailandezi și un filipinez.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.