VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O sumă uriașă, de 584 mld. de euro, pregătește UE pentru modernizarea rețelelor electrice din Europa

Comisia Europeană pregătește un plan fără precedent pentru modernizarea reţelelor electrice din UE și din alte țări europene, astfel încât acestea să fie pregătite pentru a gestiona afluxul preconizat de electricitate din surse regenerabile. Suma colosală estimată pentru acest program este de 584 de miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Planul de finanțare, care, de exemplu, reprezintă peste 100 de bugete publice naționale ale Republicii Moldova, va fi prezentat, în această săptămână, pentru primele consultări.

”Reţelele electrice europene se confruntă cu noi provocări semnificative. Vor trebui să facă faţă unei cereri crescute care are legătură cu mobilitatea curată, încălzirea şi răcirea, electrificarea industriei şi demararea producţiei de hidrogen verde”, se arată în documentul inițial al programului, care, cel mai probabil, va suferi modificări înainte de publicare.

Reţelele de transport a energiei electrice vor fi supuse la presiuni mari în următorii ani, pe măsură ce statele membre vor pune în funcţiune noi centrale fotovoltaice şi eoliene care ajung la capacitate maximă în diferite momente ale zilei şi anului. Asta scoate în evidenţă necesitatea unor reţele „inteligente” care să încorporeze soluţii de stocare, precum baterii, astfel încât fluxul de electricitate să ajungă în locul şi în momentul în care este cel mai mare nevoie.

În prezent, 40% din reţelele de distribuţie din Europa sunt mai vechi de patru decenii. În schimb, consumul de electricitate este aşteptat să urce cu 60% până în 2030.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.