VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 42: ONU susține că nu poate livra ajutoare în Gaza

Update: ONU a confirmat că nu poate duce ajutoare în Gaza astăzi, deoarece nu poate comunica cu personalul de la fața locului – liniile telefonice și internetul sunt întrerupte pentru a doua zi – și nu există suficient combustibil pentru distribuție.

În cadrul unei discuții cu Yolande Knell de la BBC, Juliette Touma de la UNRWA – agenția de ajutorare a ONU care îi ajută pe palestinieni – a declarat că această situație s-ar putea schimba rapid dacă comunicațiile și combustibilul ar fi restabilite, scrie Euronews România.

La începutul acestei săptămâni, un camion cisternă a livrat combustibil în Gaza pentru prima dată de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, în octombrie, dar acesta s-a terminat deja.

Programul alimentar mondial al ONU a declarat că rezervele de alimente și apă sunt „practic inexistente”, iar locuitorii din Gaza se confruntă acum cu „posibilitatea imediată de a muri de foame”.

Update: Sistemele de comunicații din Fâșia Gaza sunt oprite pentru a doua zi, determinând agențiile de ajutor să oprească livrările transfrontaliere de provizii umanitare, pe fondul avertismentelor că oamenii s-ar putea confrunta în curând cu foametea, transmite hotnews.ro.

Între timp, într-o intervenție la CBS, Benjamin Netanyahu a declarat că eforturile armatei israeliene de a minimiza numărul de victime civile în Gaza „nu a avut succes” din cauza faptului că Hamas folosește civilii ca scuturi umane. „Hamas-ului nu-i pasă deloc de palestinieni. Ce vă pot spune este că vom încerca să terminăm operațiunile cu un număr minim de victime din rândul civililor. Asta încercăm să facem: un număr minim de victime din rândul civililor. Dar, din păcate, nu avem succes”, a spus premierul israelian, citat de BBC.

Și secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că Hamas „pune în pericol pe toată lumea, amestecându-se cu civili în spitale, școli și reședințe private”. El s-a declarat convins că sub spitalul al-Shifa sunt cebtre de comandă ale Hamas.

Update: Armata israeliană şi-a intensificat vânătoarea de presupuse ascunzători ale Hamas ascunse în cel mai mare spital din Gaza, un teritoriu palestinian unde situaţia umanitară este îngrijorătoare şi unde comunicaţiile nu funcţionează din cauza lipsei de combustibil, relatează AFP.

 În cursul nopţii, o echipă AFP a raportat o operaţiune israeliană de amploare în tabăra de la Jenin, bastion al mişcărilor armate palestiniene, în Cisiordania ocupată.

Iar agenţia oficială de presă siriană Sana a anunţat lovituri aeriene israeliene care au provocat pagube materiale în apropiere de Damasc, Israelul vizând în ultimii ani, în mai multe rânduri, pe teritoriul sirian, poziţii ale miliţiilor pro-iraniene, ţară care sprijină Hamas, în ultimii ani.

În Fâşia Gaza, guvernul Hamas a afirmat că soldaţii israelieni au ‘distrus’ mai multe departamente ale spitalului al-Shifa, un complex uriaş situat în oraşul Gaza. De la atacul mortal comis de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, Israelul a jurat să „anihileze” mişcarea islamistă, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, scrie news.ro.

Armata israeliană bombardează fără încetare micul teritoriu palestinian asediat, unde Hamas a preluat puterea în 2007. Joi seara târziu, ea a anunţat că a descoperit în apropierea spitalului trupul lui Yehudit Weiss, un ostatic „ucis de teroriştii din Fâşia Gaza” după ce a fost răpit de Hamas la 7 octombrie în kibbutzul Beeri din sudul Israelului.

Raidul de miercuri asupra spitalului al-Chifa, care nu are apă sau electricitate şi care găzduieşte pacienţi, personal medical şi civili care speră să scape de război, a determinat comunitatea internaţională să lanseze apeluri urgente pentru protejarea populaţiei. Potrivit ONU, 2.300 de persoane se află în prezent în spital.

Armata israeliană controlează partea de vest a oraşului Gaza şi se pregăteşte pentru o nouă etapă în ofensiva sa terestră contra grupării islamiste palestiniene Hamas. Forțele Tel Avivului au raportat noi lovituri asupra unor  lideri ai Hamas în Gaza, în subteranele orașului. Atacurile au vizat comandanți de frunte ai mișcării.

”Într-unul dintre ele se ascundeau un număr de comandanți înalți ai Hamas, inclusiv Ahmed Randor, șeful brigăzii Hamas din nordul Gaza și Hyman Sian, șeful brigăzii de comandă a rachetelor Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

De asemenea, într-un loc subteran care a fost atacat au fost depistați ”membri seniori ai aripii politice a Hamas, inclusiv apropiați ai șefului guvernului Hamas din Gaza”.

Totodată, Israelul a efectuat azi-dimineața un raid în orașul Jenin din Cisiordania, regiunea palestiniană din estul Israelului. Imaginile înregistrate de agențiile de presă arată oameni alergând în timp ce se aud împușcături, iar un tanc israelian a patrulat pe străzile orașului.

Paralel, Armata Israeliană continuă să ”curețe” și zona din jurul Spitalului Al-Shifa. Forțele au postat imagini și videoclipuri în care arată tunelurile Hamas sub spitalele din Gaza.

„În interiorul complexului Spitalului Shifa, a fost descoperit un tunel terorist al Hamas”, a scris IDF pe Twitter într-o declarație care însoțește un videoclip care ar arăta intrarea într-un pasaj subteran din incinta spitalului din orașul Gaza.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.