VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 40: Armata israeliană s-ar fi retras din spitalul Al-Shifa, potrivit a două agenţii de presă

Update: Corespondenţi ai Agenţiei France-Presse (AFP) şi ai agenţiei palestiniene de ştiri WAFA au afirmat miercuri seara că soldaţii şi tancurile israeliene s-au retras din spitalul Al-Shifa din Gaza.

Potrivit acestora, forţele israeliene s-au repoziţionat în jurul imensului complex spitalicesc, pe care Israelul acuză Hamas că îl foloseşte drept bază militară, relatează Le Monde.

Agenţia palestiniană a adăugat că, potrivit corespondentului său, armata israeliană a amplasat camere de recunoaştere facială în curtea spitalului. Potrivit aceleiaşi surse, IDF (forţele de apărare ale Israelului – n.r.) a arestat, de asemenea, mai multe persoane care s-au refugiat în Al-Shifa, menționează news.ro.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Update: Catherine Russell spune că nu există „niciun loc sigur” pentru cei un milion de copii din Gaza.

„Părțile implicate în conflict comit încălcări grave împotriva copiilor; acestea includ ucideri, mutilări, răpiri, atacuri asupra școlilor și spitalelor, precum și refuzul accesului umanitar – toate acestea sunt condamnate de UNICEF”, a declarat aceasta după o vizită în enclava asediată.

Cel mai mare spital din Fâșia Gaza, Al-Shifa, în jurul căruia de mai multe zile se duc lupte împotriva militanților Hamas, a fost luat cu asalt de Armata Israeliană. Forțele Tel Avivului au intrat și cu tancurile în complexul spitalicesc, unde, potrivit OMS, s-ar afla peste 2000 de persoane, printre care pacienți și medici.

Într-o declaraţie, transmisă în timpul nopții trecute, armata israeliană a comunicat că ”forţele efectuează o operaţiune precisă şi ţintită împotriva Hamas într-o anumită zonă a Spitalului Al-Shifa”, în subsolul căruia ar fi centrul principal de comandă al Hamas.

Brigăzile care au luat cu asalt spitalul includ echipe medicale şi vorbitori de limba arabă, care au urmat un ”antrenament specific pentru a se pregăti pentru acest mediu complex şi sensibil, cu intenţia ca civilii să nu fie afectaţi”, se mai arată în comunicatul Forțelor Israeliene.

Potrivit BBC, martorii susțin că soldaţii au tras o bombă fumigenă care a provocat sufocarea oamenilor. Forțele Israelului le-a cerut tuturor membrilor grupării, aflați în centrul de comandă al grupării islamiste din subteranul complexului spitalicesc, să se predea. Hamas neagă acest lucru, dar Casa Albă a declarat că are informaţii care susţin varianta Israelului, deşi SUA nu sprijină atacurile împotriva spitalelor.

Ministrul Sănătății al autorității palestiniene a acuzat Israelul că a comis o nouă crimă împotriva umanității, a personalului medical și a pacienților prin efectuarea unei operațiuni militare în interiorul spitalului. La ora actuală, nu este clar câți oameni s-ar mai afla în spital. OMS știa, duminică, de 2.300-2.600, dintre care cel mult 650 de pacienți și până la 500 de medici și angajați. Ceilalți ar fi palestinieni care se adăpostesc din calea luptelor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.