VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 39: Israelul va transfera incubatoare către spitalele din Gaza

Update: Armata israeliană anunță că coordonează livrarea de incubatoare către spitalele din Fâșia Gaza, după ce ieri soldații israelieni au livrat combustibil necesar pentru funcționarea generatoarelor din spitale.

IDF a publicat pe platforma X o înregistrare a unei conversații dintre un ofițer de legătură și directorul Spitalului Shifa, cu privire la transferul a 37 de incubatoare împreună cu patru aparate de ventilație și alte echipamente medicale de primă necesitate.

Forțele de Apărare Israelului se află în apropiere de Spitalul Shifa din orașul Gaza, despre care Ierusalimul spune că ascunde principalul centru de operațiuni al Hamas.

Update: Armata israeliană anunță o pauză de patru ore în operațiunea militară din Gaza.

Armata israeliană (IDF) a anunțat că marți va fi impusă încă o „pauză tactică” de patru ore în operațiunea militară din Fâșia Gaza. Pauza a fost introdusă pentru a permite organizarea de evacuări și intervenția lucrătorilor umanitari.

Reprezentanții Forțelor de Apărare Israeliene au anunțat că „pauza tactică” este în vigoare în intervalul orar 10.00-14.00, potrivit Sky News.

Operațiunile militare se vor întrerupe în cartierele al Daraj și al Tuffah din nordul Fâșiei Gaza, au adăugat cei de la IDF.

În paralel, civililor li s-a permis să plece în sudul regiunii folosind ruta Salah al Din, drumul principal care face legătura între nord și sud.

Luni, armata a mai făcut o pauză tactică de patru ore, dar aceasta s-a aplicat în altă zonă a Gaza.

Update: Militanții Hamas sunt pregătiți să elibereze 70 de oameni pe care îi ține ostatici, în schimbul unui armistițiu de 5 zile.

Este vorba despre femei și copii. Însă gruparea care controlează Fâșia Gaza acuză Israelul că se sustrage de la negocieri.  

Armistițiul cerul de Hamas ar trebui să includă o încetare completă a focului și să permită acordarea de ajutor și asistență umanitară peste tot în Fâșia Gaza, este declarația făcută de unul dintre liderii grupării.

Mişcarea islamistă Hamas a pierdut controlul asupra Gaza, iar militanții grupării se retrag tot mai mult spre sud. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării al Israelulu, Yoav Gallant, transmite AFP, citată de Agerpres.

Autoritățile de la Tel Aviv mai susțin că bazele Hamas sunt jefuite chiar de civilii din regiunea palestiniană, care nu mai au încredere în gruparea care a preluat controlul Fâșiei Gaza încă în 2007.

De asemenea, pe rețelele sociale au apărut mai multe imagini cu trupe ale unei grupări a Forțelor Israeliene în interiorul clădirii consiliului legislativ al regiunii din oraşul Gaza, după ce au capturat sediul.

De la sfârşitul lunii octombrie, trupele israeliene au avansat în nordul Gaza şi luptele cu combatanţii Hamas se derulează deja în centrul oraşului Gaza, unde se mai află încă zeci de mii de civili.

Armata israeliană anunţă zilnic despre alte noi infrastructuri militare ale Hamas destructurate în Gaza, despre descoperiri de ascunzători de arme şi tuneluri, precum şi despre ”comandanţi” ai mişcării palestiniene – clasată drept organizaţie teroristă de Uniunea Europeană şi SUA – ucişi în timpul operaţiunilor.

Potrivit unor surse militare israeliene citate luni în mai multe media, Hamas număra înainte de 7 octombrie circa 30.000 de combatanţi în Fâşia Gaza, repartizaţi în cinci brigăzi regionale, 24 de batalioane şi aproximativ 140 de companii.

Între timp, premierul Netanyahu dă vina pe Hamas pentru „zona de război” din jurul celui mai mare spital din Gaza. Guvernul de la Tel Aviv susține că Hamas este de vină pentru că a construit în mod deliberat infrastructura militară sub spitalul Al-Shifa și a folosit acei copii pentru a-și proteja mașina militară. Hamas și oficialii spitalelor au respins în mod constant aceste afirmații.

Totodată, sunt informații că s-ar intensifica negocierile privind o încetare temporară a focului. Israelul și Hamas sunt aproape de a ajunge la un acord pentru a schimba prizonieri palestinieni cu femei și copii israelieni ținuți ostatici de Hamas în Gaza, a anunțat luni jurnalistul Washington Post David Ignatius, citând un oficial israelian de rang înalt anonim.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.