VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 30. Abbas către Blinken: Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza

Update: Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că trebuie să existe o „încetare imediată a focului” şi să se permită intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt Nabil Abu Rudeineh pentru Reuters.

„Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza din cauza maşinii de război a Israelului, fără să ţină cont de principiile dreptului internaţional”, i-a transmis Abbas lui Blinken.

Cei doi oficiali s-au întâlnit duminică.

Update: Sute de israelieni s-au adunat în faţa reşedinţei premierului Benjamin Netanyahu și au protestat „faţă de eşecurile care au dus la atacul sângeros de luna trecută al Hamas asupra comunităţilor evreiești din apropierea Fâşiei Gaza”. Fluturând steaguri israeliene şi scandând „Închisoare acum!”, câteva sute de persoane au forţat barierele poliţiei din jurul reşedinţei lui Netanyahu din Ierusalim, scrie News.ro, care citează presa internațională.

Protestul a coincis cu un sondaj de opinie, care arată că mai mult de trei sferturi dintre israelieni cred că Netanyahu ar trebui să demisioneze. Sondajul opinie, realizat pentru postul de televiziune israelian Channel 13, a arătat că 76% dintre israelieni au considerat că Netanyahu, care se află acum la al al şaselea mandat de prim-ministru, ar trebui să demisioneze, iar 64% au spus că ţara ar trebui să organizeze alegeri imediat după război. Întrebaţi cine este cel mai vinovat pentru atac, 44% dintre israelieni l-au acuzat pe Netanyahu. 

Până în prezent, Netanyahu nu şi-a acceptat responsabilitatea personală pentru eşecurile care au permis atacul surpriză în care sute de bărbaţi înarmaţi ai Hamas au luat cu asalt sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând peste 1.400 de persoane şi luând cel puţin 240 de ostatici. De la atacul sângeros al Hamas, Israelul a lansat o ofensivă intensă aeriană şi terestră în Gaza, ucigând peste 9.000 de persoane.

Chiar şi înainte de război, Netanyahu a fost o figură care a divizat, luptându-se cu acuzaţiile de corupţie, pe care le neagă, şi promovând un plan de limitare a puterilor sistemului judiciar care a scos sute de mii de oameni în stradă pentru a protesta. 

Autoritățile regiunii palestiniene anunță că forțele israeliene au lansat un bombardament asupra taberei de refugiați din Maghazi, soldat cu 30 de morți și 100 de răniți. Majoritatea victimelor ”sunt copii şi femei”, se arată într-un comunicat al autorităților palestiniene.

​Între timp, astăzi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ajunge în Turcia, în continuarea eforturilor diplomatice de a opri escaladarea conflictului. Președintele Joe Biden a sugerat sâmbătă că s-au înregistrat unele progrese în negocieri. Țările arabe cer o încetare imediată a focului, dar americanii sunt îngrijorați că acest lucru ar permite Hamas să se regrupeze. De asemenea, ONU vine cu un nou raport prin care anunță că 1,5 milioane de locuitori din Gaza au fost până acum strămutaţi în interiorul ţării, iar peste 710.000 sunt adăpostite în centrele administrate de UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, notează BBC. Condiţiile de supraaglomerare cauzează „riscuri grave de sănătate şi de protecţie” pentru aceste persoane strămutate, afirmă ONU, precum şi un tribut greu pentru sănătatea lor mintală. De asemenea, ONU spune că deteriorarea infrastructurii de apă şi canalizare se adaugă la riscurile pentru sănătatea publică Aproximativ 530.000 de persoane se adăpostesc în 92 de locaţii ale UNRWA din sudul Fâşiei Gaza, adăposturile depăşindu-şi capacitatea şi fiind incapabile să accepte noi sosiri, afirmă ONU. Multe persoane strămutate dorm pe străzile din apropierea unităţilor UNRWA.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.