VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 24: Forțele israeliene anunță că operațiunile armatei la sol progresează

Update: Forțele de Apărare ale Israelului spun că operațiunea la sol în Fâșia Gaza „progresează” și că mai multe celule teroriste au fost eliminate, iar alți comandanți Hamas au fost uciși pe parcursul zilei, printre care șeful forțelor navale ale grupului terorist din centrul Gazei, Muhammed Safadi, șeful grupului de rachete dirijate antitanc al Hamas din Tuffah, Moumen Hijazi și Muhammad Awdallah, un agent superior al Hamas implicat în fabricarea de arme.

Tancuri israeliene au intrat, luni, într-un cartier de la marginea oraşului Gaza, întrerupând, astfel, principala axă rutieră între nordul şi sudul Fâşiei Gaza, relatează AFP.

Palestinienii din nordul Fâșiei Gaza au spus luni că au loc lovituri aeriene și de artilerie intense, în timp ce trupele israeliene, susținute de tancuri. Armata israeliană a spus că a lovit peste 600 de ținte în ultimele zile și continuă să extindă operațiunile terestre în Fâșia Gaza, unde civilii palestinieni au nevoie urgentă de combustibil, alimente și apă.

Update: Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze o reuniune de urgență cu privire la războiul din Gaza în această după-amiază, la cererea Emiratelor Arabe Unite, transmite Times of Israel, citat de ziua.md.

Emiratele Arabe Unite lucrează la o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate privind războiul Israel-Hamas, care este încă în discuție. Două rezoluții privind războiul dintre Israel și Hamas, una înaintată de SUA, cealaltă de Rusia, au fost respinse săptămâna trecută de Consiliul de Securitate al ONU.

Adunarea Generală a ONU a adoptat prin vot o rezoluție care solicită un armistițiu umanitar imediat în Gaza, dar care prevede și eliberarea tuturor civililor luați prizonieri de teroriștii Hamas. Spre deosebire de rezoluțiile Consiliului, cele ale Adunării Generale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar reprezintă un barometru important al opiniei mondiale.

Palestinienii din nordul Gazei au relatat despre o creștere a loviturilor aeriene și de artilerie la primele ore ale dimineții de luni, în timp ce trupele israeliene au intrat în enclavă cu un asalt terestru în pofida apelurilor internaționale tot mai numeroase pentru protecția civililor.

Atacuri aeriene israeliene au lovit zone din apropierea spitalelor Shifa și Al-Quds din orașul Gaza, iar luptătorii palestinieni s-au ciocnit cu forțele israeliene într-o zonă de frontieră la est de orașul Khan Younis, în sudul enclavei, a declarat presa palestiniană, citată de Reuters.

Câteva ore mai devreme Israelul a publicat imagini cu tancuri de luptă pe coasta de vest a enclavei palestiniene, semnalând o potențială operațiune de a înconjura orașul principal din Fâșia Gaza, la două zile după ce guvernul israelian a ordonat extinderea incursiunilor terestre în enclavă.

Trupele israeliene ar fi avansat 3 km în Gaza iar un soldat a ridicat un steag israelian pe acoperișul unui hotel.

33 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare au intrat duminică în Gaza prin punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Acesta a fost cel mai mare convoi care a intrat în teritoriul palestinian asediat de la reluarea limitată a livrărilor de ajutor umanitar la 21 octombrie, a precizat Biroul ONU.

„Deşi această creştere este binevenită, este nevoie de un volum mult mai mare de ajutor în mod regulat pentru a evita deteriorarea în continuare a situaţiei umanitare dezastruoase, inclusiv tulburările civile”, a precizat OCHA în raportul său zilnic privind războiul dintre Israel şi Hamas.

„Intrarea urgentă de combustibil pentru a asigura funcţionarea echipamentelor medicale şi a instalaţiilor de apă şi canalizare este extrem de necesară”, se mai arată în raport.

Israelul a blocat toate livrările de combustibil, susţinând că Hamas ar folosi combustibilul pentru a fabrica arme şi explozibili.

Potrivit presei israeliene, până în prezent, circa 117 camioane au intrat în Gaza prin trecerea Rafah, dintre care 70 au transportat produse medicale, 60 dintre acestea au adus alimente iar 13 apă și articole de igienă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.