VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 22. Erdogan cere Israelului să oprească imediat atacurile în Gaza. La Istanbul are loc o amplă manifestație în susținerea Palestinei  

Update: Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a cerut azi Israelului să oprească imediat această ”nebunie” şi să pună capăt atacurilor asupra Fâșiei Gazei.

”Bombardamentele israeliene care s-au intensificat aseară asupra Gazei au vizat din nou femei, copii şi civili nevinovaţi şi au adâncit criza umanitară în curs. Israelul trebuie să oprească imediat această nebunie şi să pună capăt atacurilor sale”, a transmis Erdogan într-un mesaj postat pe o rețea socială.

Liderul turc a invitat, de asemenea, la un miting organizat de partidul său azi la Istanbul ”unde vom afirma cu voce tare şi puternic că suntem alături de poporul palestinian împotriva persecuţiei Israelului”. 

Între timp, Israelul anunță că a lovit o ”celulă teroristă” în Liban, care a încercat să lanseze rachete antitanc asupra Israelului. Un atac asupra unei drone israeliene de pe teritoriul libanez a fost raportat anterior de armata israeliană, care a mai spus că a răspuns atacului prin lovirea locului de lansare.

O intervenție terestră fără precedent a început încă de aseară pe teritoriul Fâșiei Gaza. Luptele au făcut ravagii în regiunea palestiniană, armata Israelului lovind aproximativ 150 de ținte subterane ale grupării Hamas. De asemenea, Israelul susține că l-a ucis, în urma bombardamentelor de noapte, pe șeful forțelor aeriene Hamas, Asema Abu Rakabu. Potrivit armatei israeliene, acesta s-a numărat printre organizatorii atacului din 7 octombrie din sudul Israelului.

Până acum, Israelul a amânat ofensivă terestră, fiind presat de liderii occidentali să aștepte până la eliberarea mai multor ostatici. Totuși, ministrul israelian al Apărării a declarat ieri că invazia terestră va fi susținută și de lovituri aeriene și „va dura mult timp”.

Spre deosebire de zilele trecute, când în cadrul ofensivei cu tancuri aveau loc atacurile și retragerea, de această dată unități de soldați au rămas în regiune. Presa israeliană spune că oficialii din conducerea armatei vor începe o evaluare a situației, pentru a decide continuarea operațiunii la sol, care va fi în etape. Gaza este acum izolată de restul lumii, după ce a rămas fără servicii de telefonie mobilă și internet.

Chiar și așa, grupara Hamas a declarat azi că militanţii săi din Gaza sunt pregătiţi să facă faţă atacurilor israeliene cu ”toată forţa”.

Între timp, Adunarea Generală a ONU a cerut, cu o majoritate de voturi, un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și a solicitat protecția civililor și accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza asediată, transmite Hotnews. 

Rezoluția, elaborată de statele arabe, a trecut cu 120 de voturi pentru, 45 s-au abținut, iar 14, inclusiv Israel, Statele Unite, Austria, Croația, Cehia Ungaria, au votat împotrivă. Republica Moldova și România s-au abținut de la votare.

În context, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Israelului să oprească intervenția militară terestră în Gaza.

„Repet apelul pentru o încetare a focului în Orientul Mijlociu, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și livrarea de provizii pentru salvarea vieților. Fiecare trebuie să-și asume responsabilitățile. Acesta este un moment al adevărului. Istoria ne va judeca pe toți”, a precizat Guterres.

SUA, chiar dacă susține autoritățile de la Tel Aviv, încearcă să convingă Israelul să renunțe la desfășurarea unei operațiuni terestre de amploare în Gaza și să opteze pentru strategia atacurilor țintite asupra pozițiilor Hamas din regiune.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.