VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 19: Peste 100 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania de la începutul războiului în Gaza

Update: Peste o sută de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania în operaţiunile armatei israeliene de la declanşarea războiului în Gaza la 7 octombrie, a anunţat miercuri Ministerul palestinian al Sănătăţii, citat de France Presse.

Din 7 octombrie, 102 palestinieni au fost ucişi în Cisiordania ocupată, potrivit ministerului palestinian. Un membru al forţelor de securitate israeliene a fost ucis în timpul uneia dintre operaţiunile forţelor de securitate israeliene, potrivit armatei israeliene.

Violenţele din Cisiordania, ocupată din 1967 de Israel, au loc într-un context devenit deja tensionat înainte de războiul din Gaza. Creşterea violenţei a început în Cisiordania înainte de război, cu raiduri regulate efectuate de forţele israeliene şi înmulţirea atacurilor coloniştilor israelieni împotriva populaţiei palestiniene, notează AFP.

În violenţele din noaptea de marţi spre miercuri, şase palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene.

Patru dintre ei, inclusiv un adolescent de 15 ani, au fost ucişi la Jenin (nord), au adăugat autorităţile palestiniene.

Update: Forțele de Apărare Israelului raportează că în timpul raidurilor nocturne în Cisiordania, au fost reținute 68 de persoane care erau căutate, dintre care 58 erau militanți Hamas.

O declarație emisă de Forțele de Apărare din Israel se menționează că un total de 930 de persoane au fost reținute în Cisiordania de la începutul războiului, inclusiv 608 militanți Hamas, notează BBC.

Update: Declarație șocantă vine de la președintele Turciei, Recep Erdogan. Liderul de la Ankara susține că gruparea militantă palestiniană Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare care duce o luptă pentru a-și proteja pământul.

Declarația a fost făcută de Erdogan în cadrul unei reuniuni a partidului său unde a precizat că anulează planurile de a vizita Israelul din cauza războiului său „inuman” împotriva militanților Hamas din Gaza.

Președintele turc  a cerut ambelor părți ale conflictului la încetarea imediată a focului. „Atacurile cu rachete ale Israelului și atacurile cu rachete împotriva Israelului ar trebui să fie încetate”, a spus el, solicitând livrarea de urgență a ajutorului umanitar în teritoriile palestiniene.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guteress, este vizat într-un scandal de proporții, după ce a cerut o încetare a focului între Israel și gruparea Hamas venind cu acuzații în adresa ambelor părți că au ucis și rănit civili. ”Atacul Hamas din 7 octombrie nu s-a întâmplat din vid”, a declarat Guteress la ședința Consiliului de Securitate al ONU de la New York. Declarația a stârnit replici dure din partea ambasadorului Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, care i-a cerut lui Guteress demisia imediată.

Potrivit Digi24, declarația secretarului general al ONU a fost interpretată de partea israeliană ca o justificare a atacului terorist sângeros. De asemenea, ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, a refuzat să se mai întâlnească cu Antonio Guteress.

Chiar dacă șeful ONU s-a arătat „profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului internațional umanitar la care asistăm în Gaza”, iar mai multe țări democratice au făcut un apel la încetarea focului, Israelul a respins apelul, promițând din nou să distrugă gruparea Hamas.

Noaptea trecută, armata israeliană a bombardat din nou Fâșia Gaza, iar autoritățile din regiunea palestiniană au anunțat că atacul a ucis peste 50 de oameni. De asemenea, armata israeliană a declarat că a lovit și infrastructura militară din Siria ca răspuns la atacurile de marţi în direcţia Israelului.

”Avioanele de război ale armatei israeliene au lovit infrastructuri militare şi lansatoare aparţinând armatei siriene ca răspuns la tirurile către Israel de marţi”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Iar în Cisiordania a avut loc o incursiune cu drone și au fost arestați alți doi membri Hamas, în timp ce un luptător al grupării Jihadul Islamic ar fi fost ucis. Iar Hezbollah anunță că operatorii săi din Yemen au tras rachete asupra unei baze americane din nord-estul Siriei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.