Update: Cel puţin 22 de jurnalişti au fost ucişi de la izbucnirea luptelor dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, relatează BBC.
Printre aceştia se numără 18 palestinieni, trei israelieni şi un libanez, precizează comitetul într-un comunicat.
CPJ atribuie 15 dintre aceste decese atacurilor aeriene israeliene şi două atacurilor Hamas în sudul Israelului. Opt jurnalişti au fost raportaţi ca fiind răniţi, iar trei sunt fie dispăruţi, fie au fost reţinuţi, adaugă acesta. „CPJ subliniază că jurnaliştii sunt civili care fac o muncă importantă în perioade de criză şi nu trebuie să fie ţinta părţilor beligerante”, precizează un purtător de cuvânt.
Update: Un dispozitiv artizanal de mici dimensiuni a explodat, sâmbătă dimineaţa, în apropierea ambasadei Israelului din Nicosia, capitala Ciprului, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Poliţia a reţinut patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 17 şi 21 de ani, a relatat postul de radio cipriot, citând declaraţii ale autorităţilor locale.
Dispozitivul exploziv improvizat, de mică intensitate, a fost detonat la o distanţă de circa 30 de metri de intrarea ambasadei israeliene din Nicosia. Clădirea nu a fost avariată.
Dispozitivul exploziv era format dintr-un obiect metalic umplut cu material folosit la artificii, potrivit presei cipriote, care a mai relatat că cei patru bărbaţi reţinuţi ar proveni din Siria.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul cu scopul, printre altele, de a submina discuţiile ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, transmite sâmbătă AFP.
„Unul din motivele pentru care au acţionat în acest fel (…) pentru care au atacat Israelul (…) este pentru că eram pe punctul de a mă aşeza cu saudiţii” (la discuţii), a declarat preşedintele Biden, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri, precizând că Riadul se gândea în aceste discuţii să recunoască oficială statul evreu.
Arabia Saudită a decis să suspende negocierile privind o posibilă normalizare cu Israelul sponsorizate de Statele Unite, la o săptămână după atacul Hamas asupra Israelului, care de atunci bombardează Fâşia Gaza.
Această suspendare a fost anunţată sâmbătă, 14 octombrie, în timpul unei vizite la Riad a secretarului de stat american Antony Blinken, care a vorbit cu omologul său saudit, Faisal bin Farhan. Acesta a cerut o „încetare imediată a focului în Gaza şi în împrejurimile sale”, precum şi ridicarea restricţiilor impuse de Israel privind intrarea ajutorului umanitar pe teritoriul palestinian, potrivit unui comunicat al Ministerului saudit de Externe, publicat la încheierea întâlnirii, scrie Agerpres.
Regatul saudit nu a recunoscut niciodată Israelul şi nu s-a alăturat Acordurilor Abraham din 2020, intermediat de Statele Unite, care au permis vecinilor săi, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite, precum şi Marocului, să stabilească legături oficiale cu Israelul. Arabia Saudită a fost presată în ultimele luni de administraţia americană să facă acelaşi lucru, Riad solicitând în schimb garanţii de securitate din partea Washingtonului şi sprijin pentru dezvoltarea unui program nuclear civil.