VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Olga Cara, nutriționist: Alimentația este în strânsă legătură nu doar cu starea noastră de sănătate la moment, dar și de viitor

Luni, 16 octombrie, a fost marcată Ziua Mondială a Alimentației. Anual, pe glob, se aruncă în jur de 88 milioane de tone de produse alimentare.

Alimentele  care ajung cel mai des la gunoi  sunt: bucatele gata pregătite, pâinea și produsele de panificație, legumele şi fructele, iar motivele ce conduc la acest lucru sunt: degradarea rapidă a alimentelor, estimarea greșită a cantității de alimente ce se consumă la o masă, dar și cumpărăturile în exces. Am întrebat-o pe nutriționista Olga Cara, dacă după criza pandemică, ne-am schimbat obiceiurile în materie de alimentație s-au am revenit la cele rele, ca și până la pandemie.

Per general, perioada pandemiei totuși și-a pus amprenta asupra unor orientări în alimentația noastră. Cumva am revenit la unele obiceiuri sau deprinderi anterioare, când oamenii își  fac rezerve de un anumit produs sau merg la cumpărături neconștiincios, ceea ce duce la o risipă alimentară sau la o supraalimentație. Greșelile noastre zilnice țin de supra consumul sau achiziționarea unei cantități mai mari de produse alimentare, deoarece cădem pradă marketingurilor”, a spus nutriționsta.

Potrivit Olgăi Cara, alimentația este în strânsă legătură nu doar cu starea noastră de sănătate la moment, dar și de viitor.

Sunt câteva criterii de alegerea a ceea ce avem nevoie pentru noi, purcedem la o alimentație personalizată sau mergem conștient la cumpărături, având acea listă de acasă. Nu procurăm atât de multe sau facem o selecție a ceea ce procurăm, nu tot ce cade la îndemână. Nu mergem la cumpărături înfometați. Aceasta este o parte a psihologiei umane atunci când este înfometat, mai ales după serviciu, suntem mai predispuși la cumpărături enorme. Atunci când mergem în oraș la o cină sau cu prietenii, să nu ne jenam să cerem mâncarea la pachet sau în caserolă, ceea ce rămâne”, potrivit Olgăi Cara.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.