Update: Parlamentul European a adoptat azi o rezoluție prin care condamnă cu fermitate atacurile brutale ale Hamas, își exprimă sprijinul față de Israel și poporul său și subliniază necesitatea de a „elimina organizația teroristă Hamas”, transmite hotnews.ro.
De asemenea, parlamentarii UE solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luați de Hamas și recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internațional și limitat de acesta”. Ca atare, orice acțiune a Israelului trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar. Parlamentul subliniază, de asemenea, că atât atacurile Hamas, cât și răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violență în regiune.
Parlamentul European subliniază, de asemenea, că atât atacurile Hamas, cât şi răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violenţă în regiune. Prin urmare, deputații europeni solicită o „pauza umanitară” a conflictului și subliniază că atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali și a jurnaliștilor, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional.
Update: Numărul persoanelor ucise în explozia produsă la un spital din Fâşia Gaza a fost „umflat” de liderii Hamas, au afirmat joi Forţele de Apărare ale Israelului.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că 471 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite în explozia de marţi de la spitalul Al Ahli din oraşul Gaza, scrie Agerpres.ro.
„IDF dispune de informații care sugerează că numărul deceselor tragice în urma exploziei produse de racheta lansată de Jihadul Islamic a fost „umflat” de Hamas ca parte a campaniei sale de dezinformare”, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei israeliene, fără a oferi alte detalii.
Armata israeliană a furnizat dovezi despre care afirmă că îi susține versiunea, inclusiv filmări care ar demonstra că o rachetă palestiniană eşuată a produs explozia. IDF a acuzat organizaţia militantă palestiniană Jihadul Islamic pentru atacul din Fâşia Gaza, acuzaţie respinsă de grupare.
Update: Șeful forțelor naționale de securitate conduse de Hamas în Gaza a fost ucis de o lovitură aeriană israeliană, a anunțat presa afiliată Hamas, citată de Al Arabiya.
Jehad Mheisen și familia sa au fost uciși în atac, potrivit sursei citate.
Singurul punct de trecere a frontierei dintre Fâșia Gaza și Egipt, de la Rafah, va fi deschis mâine, însă doar pentru 20 de camioane cu ajutoare umanitare. Vehiculele urmează să ajungă în regiune la solicitarea președintelui american Joe Biden, propunere care a fost acceptată de autoritățile israeliene și de premierul Benjamin Netanyahu.
„Dacă Hamas vor confisca ajutoarele sau nu le vor permite intrarea, atunci se va termina cu totul, pentru că nu vom mai trimite niciun alt ajutor umanitar. Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a declarat Biden, care a precizat că cele 20 de camioane sunt doar o „prima tranșă” și că alte 150 de camioane așteaptă să intre.
Netanyahu a spus că Israelul „nu va împiedica” livrările de alimente, apă sau medicamente din Egipt, atâta timp cât acestea sunt limitate la civilii din sudul Fâșiei Gaza și nu vor merge la militanții Hamas.
Deși SUA au ajuns la un acord cu Israelul și Egiptul privind deschiderea punctului de trecere Rafah, nu a fost făcută nicio precizare legată de plecarea refugiaților din Gaza.
Autoritățile de la Chișinău sunt în așteptarea mesajelor oficiale din partea Egiptului privind deschiderea frontierei Rafah pentru evacuarea celor aproximativ 50 de cetățeni moldoveni, din cei 120 înregistrați oficial în Fâșia Gaza, care au solicitat asistență. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceasta este singura opțiune de evacuare și că mai mulți conaționali sunt deja în așteptare în sudul regiunii.