VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 108: Hamas recunoaşte „greşeli” în ceea ce priveşte moartea civililor în timpul atacului asupra Israelului

Update: Organizaţia palestiniană Hamas a recunoscut, duminică, pentru prima dată, că a făcut „greşeli” care au dus la moartea unor civili în timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanşat un război în Fâşia Gaza, în care bilanţul victimelor a depăşit 25.000 de morţi, relatează AFP.

Într-un document de 20 de pagini în care îşi prezintă „versiunea evenimentelor”, Hamas afirmă că operaţiunea „invadarea al-Aqsa” a fost un „pas necesar” şi un „răspuns normal” la ocupaţia israeliană.

„Este posibil să se fi făcut greşeli” în „haosul” provocat de „prăbuşirea bruscă a aparatului de securitate şi militar” la graniţa dintre Israel şi Gaza, recunoaşte mişcarea, scrie news.ro.

Însă aceasta neagă că ar fi vizat civili, excepţie făcând situaţiile „din greşeală şi în timpul confruntărilor cu forţele de ocupaţie”.

Acest atac asupra posturilor militare, localităţilor şi participanţilor la un festival de muzică s-a soldat cu moartea a peste 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Numeroase înregistrări video difuzate după operaţiune arată bărbaţi înarmaţi ucigând pe oricine.

Aproximativ 250 de persoane au fost, de asemenea, răpite şi duse în Gaza, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate la sfârşitul lunii noiembrie în cadrul unui schimb cu prizonieri palestinieni. Potrivit Israelului, 132 de ostatici sunt încă reţinuţi în teritoriu, dintre care 28 ar fi murit.

Atacul, de o violenţă şi o amploare fără precedent în istoria ţării, a dus la o ofensivă israeliană aeriană şi terestră asupra micului teritoriu, care s-a soldat cu peste 25.000 de morţi, în marea lor majoritate femei, copii şi adolescenţi.

Update: Rudele celor peste 100 de ostatici pe care statul evreu estimează că Hamas încă îi deține în Gaza au pătruns, luni, cu forța în clădirea Knesset-ului, Parlamentul israelian.

CNN relatează că peste o duzină de persoane au intrat, luni, în sala unde avea loc ședința Comisiei de Finanțe, pe care au întrerupt-o.

O înregistrare video de la fața locului arată cum ofițerii de securitate încearcă să îi îndepărteze pe protestatari.

Oamenii furioși au venit, aparent, pentru a taxa lipsa de acțiune legislativului, dar și a guvernului.

„Nu se poate continua așa. Ar fi bine să știți. Nu veți sta aici în timp ce copiii noștri mor acolo”, a strigat unul dintre protestatari.

Poliția israeliană a anunțat ulterior că zeci de protestatari au blocat intrarea în Knesset, „încălcând ordinea publică” și că „persoanele care au perturbat ordinea publică au fost mutate înapoi în zona de protest, pentru a permite continuarea legală a acestuia”.

Update: Armata israeliană a declarat că a descoperit şi a distrus un număr mare de ateliere de producere a rachetelor în Fâşia Gaza. În timpul unei căutări în zonele din cartierul Zeitun din oraşul Gaza, armata a dat şi peste lansatoare de rachete, dispozitive explozive, aparate şi produse chimice.

Materialul găsit ar fi fost suficient pentru a produce 800 de rachete, se afirmă într-un comunicat al armatei israeliene. Atelierele erau organizate astfel încât fiecare producea doar componente de rachete.

Update: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric condițiile puse de gruparea palestiniană Hamas pentru a pune capăt războiului și de a elibera ostaticii, care ar include retragerea completă a Israelului și lăsarea Hamas la putere în Fâșia Gaza. Lista de condiții impuse de militanții palestinieni a fost anunțată după publicarea de către mișcare a unui raport despre atacul din 7 octombrie.

„Resping categoric condiţiile pentru capitulare puse de monştrii Hamas, care cer încetarea războiului, retragerea forţelor noastre din Gaza şi eliberarea tuturor ucigaşilor şi violatorilor”, a afirmat premierul Benjamin Netanyahu.

Mii de israelieni au protestat în weekend la Tel Aviv împotriva Guvernului Netanyahu, acuzând pe liderul țării că gestionează greșit securitatea națională. Oamenii au cerut și organizarea de noi alegeri legislative.

Între timp, epicentrul confruntărilor continuă să fie orașul Khan Yunis din sudul regiunii, care a fost bombardat și azi-dimineața.

În nordul Israelului, în apropiere de graniţa cu Libanul, peste noapte au sunat sirene antirachetă. Mai multe localităţi din sudul Libanului au fost ţinta atacurilor israeliene duminică, atacuri care au ucis un luptător Hezbollah libanez.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.