VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 106: Josep Borrell acuză statul israelian că a creat şi finanţat mişcarea islamistă Hamas

Update: Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat vineri, la Madrid, că Israelul a creat şi finanţat gruparea militantă palestiniană Hamas, pentru a slăbi Autoritatea Palestiniană, contrazicându-l public pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care neagă astfel de acuzaţii, relatează Reuters şi AFP.

Opozanţii guvernului israelian şi o parte a presei mondiale au acuzat guvernele Natanyahu că au sprijinit ani de zile Hamas, care conduce în Gaza, inclusiv prin faptul că au permis finanţarea din Qatar.

„Da, Hamas a fost finanţat de guvernul Israelului în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah”, a declarat Borrell într-un discurs susţinut la Universitatea din Valladolid, Spania.

Borrell a adăugat că singura soluţie paşnică a conflictului israeliano-palestinian include crearea unui stat palestinian.

„Noi credem doar că o soluţie cu două state impusă din exterior ar aduce pacea, chiar dacă, şi insist, Israelul îşi reafirmă refuzul (acestei soluţii) şi, pentru a o împiedica, a mers până la a crea el însuşi Hamas”, a declarat Borrell. „Dacă nu intervenim cu fermitate, spirala urii şi a violenţei va continua din generaţie în generaţie, din înmormântare în înmormântare”, a subliniat şeful diplomaţiei europene, citat de news.ro.

Update: Conflictul actual dintre Israel și Hamas a făcut aproape de trei ori mai mulți morți în Gaza decât în ultimii 15 ani la un loc, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Femei, entitatea pentru egalitatea de gen a organizației.

Statisticile publicate vineri spun că peste 24.620 de palestinieni au fost uciși în Gaza de la începutul ultimului război, odată cu atacurile Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023.

Bilanțul ONU reflectă, de asemenea, numărul de decese publicat de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Update: Președintele SUA spune că premierul israelian nu se opune tuturor soluțiilor cu două state, în urma unei convorbiri telefonice pe care cei doi au avut-o pentru prima dată în aproape o lună, transmite The Guardian.

Joe Biden a declarat că înființarea unui stat independent pentru palestinieni nu este imposibilă cât timp Benjamin Netanyahu este încă în funcție, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul israelian, vineri.

Întrebat dacă o soluție cu două state este imposibilă cât timp Netanyahu se află încă în funcție, Biden a spus: ”Nu, nu este”.

Biden a spus că Netanyahu nu se opune tuturor soluțiilor cu două state și că există mai multe soluții posibile, adăugând că unii membri ai Națiunilor Unite nu au forțe militare.

Biden a fost întrebat dacă va reconsidera condițiile privind ajutorul acordat Israelului, având în vedere comentariile lui Netanyahu care respinge soluția cu două state.

”Cred că vom putea găsi o soluție … Cred că există modalități prin care acest lucru ar putea funcționa”, a spus el.

Președintele american a vorbit cu Netanyahu pentru prima dată în aproape o lună despre divergențele privind viitorul stat palestinian, precum și despre loviturile Israelului în Gaza, unde numărul de morți palestinieni a depășit 24.000, potrivit autorităților sanitare locale.

Cei doi lideri au discutat despre eforturile de securizare a ostaticilor rămași deținuți de Hamas și despre trecerea Israelului la operațiuni mai „țintite” în Gaza, pentru a permite trecerea mai multor ajutoare umanitare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după convorbire.

Kirby a negat că discuția a venit ca răspuns la comentariul lui Netanyahu de joi, care a spus că se opune unui stat palestinian care nu garantează securitatea Israelului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.