VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Precizări oficiale: Judecătorul Melniciuc este în funcție, dar nu judecă cauze și nu ridică salariu

Consiliul Superior al Magistraturii confirmă faptul că, judecătorul Oleg Melniciuc a fost și este vizat în mai multe procese judiciare.

Inclusiv, la 24 mai 2022 a fost înaintată o sesizare către CSM de către procurorul general prin care a fost solicitată eliberarea acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului menționat în baza art. 173 din Codul penal al Republicii Moldova. Ulterior, CSM a respins sesizarea procurorului general prin Hotărârea nr. 132/10 din 27 mai 2022, iar Curtea de Apel Chișinău prin Hotărârea nr. 3-212/22 din 12 octombrie 2023 a anulat Hotărârea CSM și a dispus reexaminarea sesizării respective. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să reexamineze sesizarea corespunzătoare”, precizează instituția.

Totodată, CSM subliniază că în prezent judecătorul Oleg Melniciuc nu judecă cauze și nu beneficiază de salariul de judecător.

Într-adevăr, pe marginea acestui caz judecătorul Melniciuc nu a fost suspendat din funcție. Este de precizat, totuși, pentru a exclude orice neclaritate că, la moment judecătorul Oleg Melniciuc nu judecă cauze și nu beneficiază de salariul de judecător, deoarece el a fost suspendat din funcție în anul 2022 în legătură cu emiterea de către Judecătoria Anenii Noi a sentinței de condamnare într-un alt caz și, anume, cazul penal de îmbogățire ilicită, prevăzută de art. 330.2 alin.(2) din Codul penal al Republicii Moldova. În prezent cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău, iar următoarea ședință este stabilită pentru data de 26 ianuarie 2024”, subliniază CSM.

Oleg Mel­ni­ciuc a fost președintele Judecătoriei Râșcani. Ante­ri­or, aces­ta a deţi­nut fun­cţia de vice­preşe­din­te al aces­tei instanţe.

Pe 3 septembrie 2021, Oleg Melniciuc, primul judecător care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de Judecătoria Anenii Noi, scrie zdg.md. Melniciuc a fost condamnat la 7 ani închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani. Dosarul se examinează la Curtea de Apel Chișinău.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.