VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 704: Peste 100 de cazuri de incendiere a birourilor de înrolare rusești, în ultimele 6 luni

Update: De la începutul războiului din Ucraina au avut loc 220 de atacuri asupra birourilor de înrolare militare rusești, a afirmat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa de duminică.

Din iulie 2023, au avut loc 113 incidente – o dublare a acțiunilor de incendiere a birourilor de înrolare în ultimele șase luni.

Deși Serghei Narîșkin, directorul serviciului rus de informații externe, i-a acuzat pe cei responsabili de incendieri că acționează la ordinul oficialilor occidentali, ministerul britanic al apărării consideră că „este foarte probabil ca această creștere a numărului de atacuri să se datoreze unui sentiment mai mare de nemulțumire față de război în rândul populației ruse”, scrie Hotnews.ro.

Unii dintre cei acuzați de comiterea atacurilor au fost acuzați de terorism și trădare.

Update: Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat, sâmbătă, că a descoperit un sistem de corupţie în timpul achiziţionării de arme de către armata ucraineană şi că valoarea totală a fraudei ar fi echivalentă cu aproximativ 40 de milioane de dolari, relatează Reuters, citat de news.ro.

Lupta pentru eradicarea corupţiei rămâne o problemă majoră în Ucraina, în contextul deciziei Uniunii Europene de anul trecut de a deschide negocieri oficiale de aderare cu Kievul.

SBU a declarat că o investigaţie a „arătat că angajaţii Ministerului Apărării şi oficialii furnizorului de arme Lviov Arsenal au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze”.

„Potrivit anchetei, foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate au fost implicaţi în delapidare”, notează SBU. Potrivit SBU, deturnarea de fonduri a implicat achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană.

SBU a declarat că un contract pentru obuze a fost semnat cu Lviov Arsenal în august 2022 – la şase luni după începerea războiului – şi că plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate. Cu toate acestea, comunicatul de presă precizează că nu au fost furnizate niciodată arme şi că unele fonduri au fost transferate ulterior în alte conturi din străinătate.

Cinci persoane au fost primit „notificări de suspiciune”, prima etapă a procedurilor judiciare ucrainene. Unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera ucraineană.

Ucraina a doborât patru din opt drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de 28 ianuarie, a anunțat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.

Dronele au fost lansate din direcția orașului rus Primorsko-Akhtarsk, în largul coastei Mării Azov. Forțele ruse au folosit și 2 rachete balistice Iskander-M care au vizat regiunea Poltava. Racheta a fost lansată din regiunea Voronej.

Cel puțin trei rachete S-300 au fost lansate în partea controlată de Ucraina a regiunii Donețk, potrivit armatei.

Atacurile rusești au provocat un incendiu la un sit industrial din Kremenchuk din regiunea Poltava, potrivit guvernatorului Filip Pronin. 

De asemenea, exploziile au fost semnalate în Harkov în jurul orei 20.00, a informat primarul orașului Harkov Igor Terekhov, îndemnând locuitorii să se adăpostească.

Forțele ruse au vizat în principal regiunile Poltava, Donețk, Zaporojie și Dnepropetrovsk.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.