Update: Ucraina vrea să construiască patru noi reactoare nucleare cu echipamente din Rusia și SUA.
Kievul plănuiește să înceapă construcția a patru noi reactoare nucleare în această vară sau toamnă, a declarat joi ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko, transmite Reuters, în timp ce Ucraina încearcă să compenseze capacitatea energetică pierdută după ce rușii au pus mâna pe centrala de la Zaporojie, la începutul lunii martie 2022.
Update: Nepalul a cerut Rusiei să trimită înapoi sute de cetățeni nepalezi care au fost recrutați pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat ministrul său de externe, transmite Sky News.
Se estimează că armata rusă a înrolat peste 200 de cetățeni nepalezi, iar cel puțin 14 dintre aceștia au murit în Ucraina, a declarat Narayan Prakash Saud pentru Associated Press. Nepalul solicită compensații bănești pentru familiile celor uciși, a spus Saud.
„Am cerut Rusiei să oprească imediat recrutarea de cetățeni nepalezi în armata lor, să îi returneze imediat pe cei care servesc deja în armată, să repatrieze trupurile celor uciși și să îi trateze și să îi returneze pe cei care au fost răniți în lupte.”
Rusia a declarat că se află în posesia cadavrelor a 12 cetățeni nepalezi, în timp ce Said a declarat că, în opinia sa, cinci cetățeni care au luptat în numele Rusiei sunt ținuți prizonieri de partea ucraineană. Guvernul nepalez a interzis cetățenilor săi să călătorească în Rusia sau în Ucraina pentru angajare.
Update: Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a anunțat pe rețelele de socializare că a sosit astăzi la Kiev.
„M-am întors în capitala celor mai inspirați europeni pe care i-am întâlnit vreodată, să aflu cum poate Lituania ajuta și mai mult”, a postat Landsbergis pe X.
I am back in the capital city of the most inspirational Europeans I ever met, finding out how Lithuania can help even more. Слава Україні! pic.twitter.com/bKrxGnCoTG
— Gabrielius Landsbergis🇱🇹 (@GLandsbergis) January 25, 2024
Update: Ucraina a lovit o rafinărie petrolieră Tuapse din regiunea Krasnodar cu ajutorul unor drone operate de serviciul de securitate SBU, a declarat joi o sursă ucraineană pentru Reuters.
Conform sursei citate, Kievul va continua să atace instalațiile care furnizează combustibil pentru armata rusă.
„SBU lovește adânc în Federația Rusă și continuă atacurile asupra instalațiilor care nu sunt doar importante pentru economia rusă, ci și furnizează combustibil pentru trupele inamice”, a declarat sursaSBU.
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă azi pentru a discuta despre cazul avionului doborât în Belgorod. Anunțul a fost făcut de președinția franceză a Consiliului, informează AFP, citată de Digi24.
Reuniunea urmează să fie convocată la cererea Moscovei, care a acuzat Ucraina că a doborât miercuri un avion de transport militar rusesc, un Iliuşin Il-76, deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni. Serviciul de informaţii militare ucrainean a afirmat miercuri seara că nu dispune de „informaţii de încredere” despre pasagerii de la bordul avionului rusesc doborât, confirmând totodată că un schimb de prizonieri cu Rusia era prevăzut să aibă loc în cursul zilei. Un alt avion, cu 80 de militari ucraineni, a fost întors din drum, iar schimbul de ostatici a fost anulat.
Între timp, bloggerii militari de la Kiev susţin că avionul venea, de fapt, din Orientul Mijlociu, încărcat cu rachete pe care ruşii urmau să le lanseze asupra oraşelor Ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere o anchetă internaţională în cazul avionului rusesc prăbușit miercuri și care, potrivit autorităților de la Moscova, transporta 65 de prizonieri ucraineni în drum spre un schimb cu Rusia.
„Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre”, a declarat Zelenski în cadrul discursului său din fiecare seară, citat de Unian.
Liderul de la Kiev a evitat să vorbească despre cifra exactă a victimelor, însă a cerut o investigare minuțioasă a tragediei, mai ales că prăbușirea a avut loc pe teritoriul Rusiei.
”Este necesar să stabilim toate datele clare. Pe cât de posibil putem, având în vedere că prăbușirea avionului a avut loc pe teritoriul Rusiei, în afara zonei noastre de control. Investigarea faptelor, asta e important acum. I-am audiat pe comandantul Armatei și pe șeful Statului Major privind utilizarea forțelor aeriene. Serviciul de Informații al Ministerului Apărării investighează soarta tuturor prizonierilor. Serviciul de Securitate al Ucrainei investighează toate circumstanțele. I-am dat indicații ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei să informeze partenerii despre datele disponibile în Ucraina. Statul nostru va insista asupra unei anchete internaționale”, a declarat Volodimir Zelenski.
Autorităţile ruse afirmă că 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit după ce avionul militar în care se aflau a fost doborât miercuri în regiunea Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Moscova a dat vina pe Ucraina, calificând distrugerea aeronavei drept un „act terorist”.
Armata ucraineană a confirmat că era planificat un schimb de prizonieri pentru miercuri şi a declarat că Rusia are responsabilitatea de a proteja prizonierii de război ucraineni aflaţi în custodia sa. Ea a asigurat că va continua să vizeze instalaţiile şi avioanele militare ruseşti din regiunea Belgorod.
Preşedintele Zelenski a adăugat că a însărcinat mai multe agenţii de stat să investigheze accidentul.