VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 696: Olanda donează un spital mobil polițiștilor de frontieră ucraineni

Update: Olanda a predat polițiștilor de frontieră ucraineni un spital mobil de campanie pentru a salva viețile soldaților răniți din est.

Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei a spus acest lucru într-o postare pe Facebook. Se remarcă faptul că principala caracteristică a spitalului este funcționarea sa la temperatură scăzută.

Complexul include o sală de operație, secții de terapie intensivă cu 36 de paturi și un modul pentru personal. „În curând, medicii militari vor salva viețile soldaților răniți din est în acest spital”, a spus Serviciul de Grăniceri de Stat. După cum a raportat Ukrinform, polițiștii de frontieră ai detașamentului Chop au primit trei camioane de la donatori din Republica Cehă.

Update: Rusia a depășit Arabia Saudită și a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023, potrivit Reuters, citând date vamale chineze.

Rusia a livrat anul trecut 107,02 milioane de tone de țiței în China, ceea ce reprezintă echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi.

Prețul țițeiului rusesc a scăzut pe fondul sancțiunilor occidentale și al unui plafon de preț impus de Occident, ceea ce îl face mai atractiv pentru cumpărătorii chinezi. Ambele sancțiuni au fost impuse ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

Potrivit Reuters, rafinăriile chineze ocolesc sancțiunile occidentale prin utilizarea intermediarilor pentru transportul și asigurarea petrolului rusesc.

Update: Forțele ruse au lansat peste noapte șapte drone de atac Shahed-136/131 împotriva Ucrainei, dintre care patru au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, potrivit unei actualizări de dimineață a Statului Major, scrie The Guardian.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat cel puțin o rachetă și 23 de lovituri aeriene și a tras de 59 de ori din sisteme de lansare de rachete multiple către pozițiile trupelor ucrainene și zonele populate.

Update: În jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie au fost plantate din nou mine, a anunţat vineri seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), notează AFP.

În mâinile forţelor Moscovei din martie 2022, centrala electrică, cea mai mare din Europa, a fost lovită de mai multe ori de întreruperi de curent legate de lupte, iar armata rusă acuză în mod regulat Ucraina că ameninţă centrala.

„De-a lungul perimetrului ZNPP (acronim în engleză pentru centrala nucleară Zaporojie) au fost amplasate din nou mine”, a indicat într-un comunicat AIEA, cu sediul la Viena, scrie hotnews.ro. Minele au fost îndepărtate în noiembrie, dar au fost plantate din nou, ceea ce este „incompatibil cu cerinţele de securitate ale AIEA”, potrivit textului.

Acestea se află „într-o zonă (…) interzisă angajaţilor care fac să funcţioneze centrala”, între gardurile interioare şi exterioare ale instalaţiei, potrivit AIEA. Agenţia încă nu are acces la mai multe zone ale centralei, s-a plâns AIEA. Moscova a invocat motive de securitate la începutul lunii pentru a limita acest acces.

Update: În ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat din nou regiunea Herson. Mai multe zone rezidențiale, și o biserică au fost bombardate. Despre aceasta anunță șeful administrației militare regionale Herson, Alexander Prokudin.

Potrivit lui, în ultimele 24 de ore armata rusă a tras 30 de obuze în orașul Herson.

„Din cauza agresiunii ruse, o persoană a fost ucisă, alte trei au fost rănite, printre care un copil”, a scris Prokudin.

Update: Un total de 375.270 de soldați și ofițeri ruși au fost uciși în acțiune de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Asta arată cea mai recentă actualizare a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Numai în ultima zi, Rusia a pierdut 750 de forțe, se arată în raport.

De asemenea, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus 6.171 tancuri de luptă principale (inclusiv patru în ultima zi), 11.455 (+10) vehicule blindate de luptă, 8.868 (+14) sisteme de artilerie, 967 (+1) sisteme MLR, 654 sisteme de apărare aeriană, 331 avioane de război, 324 elicoptere, 6.934 (+5) UAV-uri, 1.818 rachete de croazieră, 23 nave de război/cuttere, un submarin, 11.848 (+17) camioane militare și cisterne de combustibil și 1.389 (+5) unități de echipamente specializate, potrivit Ukrinform.

Update: Forțele ruse au lansat șapte drone kamikaze împotriva Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, dintre care patru au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, potrivit armatei ucranene.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat cel puțin o rachetă și 23 de lovituri aeriene, trăgând totodată de 59 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

Avdiivka, Orlivka și Novomykhailivka din regiunea Donețk au fost vizate de lovituri aeriene, în timp ce peste 110 așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipro, Herson și Nikolaev au fost supuse tirurilor de artilerie.

În direcția Lîman, trupele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în apropiere de Ternî, Yampolivka, Verkhniokamianske din regiunea Donețk și alte 15 atacuri în zonele forestiere Serebryanske și Bilohorivka din regiunea Lugansk.

În sectorul Bahmut, forțele ucrainene au respins patru atacuri rusești în apropiere de Ivanivske, Andriivka și Klishchiivka în regiunea Donețk, mai susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.