VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 685: ONU cere comunităţii internaţionale peste 4 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar destinat Ucrainei în 2024

Update: Oficiul de Coordonare pentru Afaceri Umanitare al ONU şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) vor solicita comunităţii internaţionale 4,1 miliarde de dolari pentru a finanţa anul acesta ajutorul umanitar destinat Ucrainei, ţară care luna viitoare ar urma să intre în cel de-al treilea an de război cu Rusia, relatează marţi agenţia EFE.

Din această sumă, 3,1 miliarde vor fi alocate activităţilor umanitare în interiorul Ucrainei şi diferenţa de un miliard de dolari comunităţilor de refugiaţi ucraineni din alte ţări, în special europene.

Circa 14,6 milioane de persoane, respectiv 40% din populaţia ucraineană, au nevoie de ajutoare umanitare, în urma războiului cu Rusia aproximativ 6,3 milioane de persoane refugiindu-se din Ucraina către alte ţări şi alte circa 3,7 milioane sunt strămutate intern, a precizat purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru coordonarea activităţilor umanitare, Jens Laerke, citat de Agerpres.

Update: Forțele Armate ale Ucrainei se confruntă cu un deficit de rachete antiaeriene ghidate. Despre aceasta a anunțat Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Aeriene Ucrainene, scrie BBC.

Potrivit lui, Ucraina a folosit o rezervă semnificativă de rachete pentru a se apăra împotriva recentelor atacuri rusești.

„Avem din ce în ce mai multe echipamente occidentale – în consecință, este nevoie atât de întreținere, de reparații, de actualizare, de completare, cât și de muniție. Primim și muniție sovietică pentru sisteme ghidate antiaeriene din țări care au astfel de sisteme în serviciu”, a declarat acesta.

Potrivit lui Ignat, Ucraina a consumat o rezervă considerabilă de rachete disponibile pentru a respinge ultimele trei atacuri combinate ale Rusiei (la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie).

„Prin urmare, este clar că există o lipsă de rachete ghidate antiaeriene – nimeni nu ascunde. Cred că partenerii noștri occidentali sunt bine informați despre starea de lucruri cu sistemele noastre de apărare aeriană”, a conchis Ignat.

Update: Peste 19.500 de copii au fost răpiţi şi trimişi ilegal în Rusia în timpul războiului, a declarat luni Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Rusia a comis crime groaznice în timpul războiului său împotriva Ucrainei, însă deportarea şi răpirea celor mai vulnerabili copii ai noştri este una dintre cele mai atroce crime împotriva umanităţii după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Andrii Iermak, citat într-un comunicat scrie Agerpres.

Numărul oferit de oficialul ucrainean se bazează pe cifrele ONU, iar circa 3.900 dintre aceşti copii ar fi orfani.

Iermak a acuzat Rusia că ar fi deportat şi relocat sistematic copii ucraineni, iar acesta ar face parte din politica statului rus de a le distruge identitatea. Moscova refuză să ofere Ucrainei sau instituțiilor internaționale informații despre soarta acestor copii. Până în prezent a fost posibilă doar aducerea înapoi a unor copii ucraineni în ţara lor de origine în cazuri individuale.

Un grup de lucru în cadrul Bring Kids Back UA, care reuneşte eforturile guvernului ucrainean, a unor ţări partenere şi organizaţii internaţionale, a fost înfiinţat luni. Acesta îşi propune să dezvolte mecanisme de reunificare voluntară a copiilor cu rudele lor şi să ajute la eliminarea lacunelor în legea internaţională privind protecţia copilului.

Update: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 820 de soldați, 5 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 6 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 5 echipamente speciale și 10 diferite vehicule.

Update: Ucraina a respins atacuri cibernetice masive ale Rusiei asupra sistemelor de plată ale statului pentru a doua săptămână consecutivă, a declarat marți deputatul de rang înalt Danylo Hetmantsev.

Hetmantsev, care conduce comisia parlamentară pentru finanțe, impozite și vamă, a afirmat pe Telegram că hackerii ruși au încercat să distrugă sisteme vitale pentru plățile bugetului ucrainean, adăugând că atacurile au fost respinse cu succes. El a mai spus că sunt posibile unele mici restricții de acces pentru utilizatorii din străinătate.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat luni că majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene nu livrează suficiente arme Ucrainei pentru a o ajuta în războiul contra Rusiei şi a lansat un apel la sporirea eforturilor UE în această privinţă.

În contextul blocării în Congres a ajutorului Statelor Unite pentru Kiev, Scholz a insistat pe nevoia ca Europa să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina, precizând că guvernul german va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar.

„Oricât de semnificativă este contribuţia germană, ea nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung. De aceea, le cer aliaţilor din Uniunea Europeană să-şi consolideze eforturile cu privire la Ucraina. Livrările de arme planificate către Ucraina ale majorităţii statelor UE nu sunt suficiente”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin, scrie Reuters citat de Agerpres.

El a adăugat că Germania i-a cerut UE să verifice cu fiecare stat membru ce livrări intenţionează să facă, întrucât nu toate aceste livrări sunt cunoscute.

Olaf Scholz s-a declarat încrezător că la summitul extraordinar din 1 februarie liderii statelor UE vor aproba propunerea Comisiei Europene de acordare a unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. La summitul UE din decembrie nu s-a reuşit adoptarea unei decizii în această privinţă, din cauza opoziţiei Ungariei.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.