VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România exportă aproape 1000 de MW de electricitate către RM, în contextul unei producții uriașe de energie eoliană

România a exportat spre Republica Moldova aproape 1.000 de MW de electricitate luni dimineață, dar cea mai mare parte din această energie se duce mai departe spre Ucraina, potrivit datelor analizate de HotNews.ro. Aceasta în condițiile în care turbinele eoliene instalate în țara noastră produc o cantitate uriașă de electricitate.

Producția de electricitate a României a depășit luni dimineață 9.000 de MW, cea mai mare parte provenind, în jurul orei 10:00, din turbine eoliene. Acestea asigură peste 2.460 de MW, în contextul în care toată partea de est a Romîniei se află sub cod galben de vânt puternic, ninsori și viscol.

În total, în România sunt instalate turbine eoliene de 3.000 de MW.

A doua sursă de producție a energiei sunt hidrocentralele, care produceau 2.415 MW la ora menționată. Astfel, peste jumătate din producția țării este reprezentată de surse regenerabile.

Consumul țării este de aproximativ 8.200 MW, iar producția totală depășește 9.100 MW, diferența fiind exportată.

Potrivit datelor Transelectrica, aproape 1.000 de MW pleacă spre Republica Moldova.

La rândul său, Republica Moldova își asigură aproape integral consumul (821 MW la ora analizată) din producție proprie (721 MW) și exportă spre Ucraina o cantitate de peste 800 MW, după cum arată datele Moldelectrica,

Așadar, aproape întreaga cantitate de energie care pleacă la export din România se îndreaptă către Ucraina.

Totodată, potrivit Ministerului Energiei, R. Moldova produce tot mai multă energie electrică din surse de energie regenerabile. Începând cu 2018, capacitatea instalată a tuturor surselor pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile a crescut continuu și a atins 206,8 megawați (MW) la sfârșitul anului 2022 față de 61,6 MW în 2018.

Potrivit datelor oferite de ministerul Energiei la începutul anului 2023, mai mult de jumătate din totalul capacităților de generare a energiei electrice din surse regenerabile, circa 56%, revin instalațiilor eoliene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.