VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 680: Rusia susține că a dejucat atacul Ucrainei asupra instalațiilor din Crimeea

Update: Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au dejucat un atac ucrainean asupra instalațiilor rusești din Crimeea și au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei. Avertismentele de raid aerian au fost activate și au durat o oră în orașul-port Sevastopol din Crimeea.

 Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, le-a mulțumit piloților forțelor aeriene și altora implicați în planificarea „operațiunii pentru o muncă de luptă impecabilă”, într-o postare pe Telegram.

Mikhail Razvozhaev, guvernatorul Sevastopolului numit de Rusia, a declarat că fragmente de rachete au căzut în apropierea unor zone rezidențiale. „Un șrapnel a lovit o casă de pe strada Glukhova. Există o persoană rănită”, a spus el într-o postare pe Telegram. Serviciile de salvare sunt la fața locului, a declarat oficialul ocupației ruse.

Potrivit Centrului Operațional Podul Crimeei, traficul a fost oprit pe podul care leagă peninsula ocupată de Rusia continentală.

„Traficul pe Podul Crimeea este temporar închis. Cei de pe pod și din zona de inspecție sunt rugați să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de securitate a transporturilor”, a declarat Centrul de Operații pe canalul său oficial Telegram.

Update: Ambasadorii statelor membre ale NATO și Ucrainei se vor întâlni miercuri la Bruxelles, la cererea Kievului, care solicită mai multe resurse de apărare aeriană în urma recentelor valuri de lovituri rusești cu rachete și drone, potrivit France Presse.

Reuniunea, convocată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la solicitarea Ucrainei, are loc după „recentele atacuri rusești cu rachete și drone împotriva civililor ucraineni”, a explicat joi purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

Țările NATO au furnizat deja „cantități semnificative de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei și sunt angajate să consolideze în continuare apărarea Ucrainei”, a adăugat el, citat de Hotnews.ro.

În ultimele zile, Rusia a lansat unele dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone împotriva Ucrainei de când a invadat țara, la 24 februarie 2022.

Din cauza acestor atacuri, Kievul le cere aliaților săi occidentali mai multe sisteme de apărare aeriană, de rachete și de drone, dar aceștia au dificultăți în a le oferi.

Ajutorul militar american este în continuare blocat de Congresul SUA din cauza reticenței reprezentanților republicani.

Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniție pentru a face față doar „câtorva” noi atacuri rusești de amploare, iar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, a avertizat un general ucrainean.

Recentele lovituri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop epuizarea apărării antiaeriene ucrainene, au spus experții consultați de AFP.

Update: Vladimir Putin a emis joi un decret care permite cetățenilor străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obțină cetățenia rusă pentru ei și familiile lor.

Ordinul prevede că persoanele care au semnat contracte în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina pot solicita să obțină pașapoarte rusești pentru ei și pentru soțiile, copiii și părinții lor. Ei trebuie să furnizeze documente care să arate că au semnat pentru o perioadă de cel puțin un an.

Printre cei eligibili se numără persoanele care au semnat contracte cu forțele armate regulate sau cu alte „formațiuni militare” – o descriere care s-ar putea aplica unor grupuri precum organizația de mercenari Wagner, scrie Reuters.

Update: Ministerul rus al Apărării anună că forțele sale au respins joi un atac ucrainean asupra instalațiilor rusești din Crimeea și au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei.

Reuters amintește că Ucraina a efectuat, pe parcursul celor 22 de luni de război, mai multe atacuri distrugătoare asupra Crimeei anexate de ruși și a podului care o leagă de Rusia.

Update: Un civil a fost ucis și opt răniți joi într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Kropivnitski din centrul Ucrainei, care a avariat clădiri ale companiei energetice și a provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică și apă, a declarat guvernatorul regional.

Rusia a folosit probabil o rachetă X-59, a declarat guvernatorul Andriy Raikovych în cadrul unei ședințe de informare.

„Oameni obișnuiți care erau la lucru au fost răniți … Un muncitor, din păcate, a murit. Un simplu mecanic auto”, a spus Raikovyic. El a adăugat că toți cei răniți au răni provocate de șrapnel.

Update: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 780 de soldați, 12 tancuri, 21 de alte blindate de luptă, 28 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 6 echipamente speciale și 32 diferite vehicule.

Update: Apărarea antiaeriană a Ucrainei mai are muniție doar pentru a face faţă „câtorva” noi atacuri ruseşti de amploare, dar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, avertizează un general ucrainean.

„În situaţia actuală, în ceea ce priveşte sistemele mobile de apărare antiaeriană, există suficiente muniţii (…) pentru a rezista la următoarele atacuri puternice”, a subliniat generalul Serghei Naiev, comandantul forţelor comune ucrainene, intervievat miercuri de AFP în timpul unei reuniuni cu alţi militari în apropiere de Kiev.

„Dar, pe termen mediu şi lung, vom avea desigur nevoie de ajutorul ţărilor occidentale pentru a reface stocul de rachete”, a adăugat responsabilul acestor unităţi, a căror principală sarcină este de a apăra cerul deasupra capitalei.

Potrivit experților consultați de AFP, recentele atacuri masive rusești au ca scop epuizarea populației și a apărării antiaeriene ucrainene.

Rusia a lansat aproape 300 de rachete și peste 200 de drone Shahed în două valuri de lovituri, la 29 decembrie și în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, a spus Volodimir Zelenski.

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că a recuperat 248 de soldaţi într-un schimb de prizonieri cu Ucraina, primul în câteva luni, Kievul acuzând Moscova că blochează negocierile pe această temă.

„În urma unui proces complex de negocieri, 248 de militari ruşi au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. Toți militarii rusi eliberați beneficiază de asistența medicală și psihologică necesară”, a declarat ministerul rus într-un comunicat pe Telegram.

Ministerul Apărării a precizat că negocierile au fost mediate de Emiratele Arabe Unite, .

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la rândul său că 230 de prizonieri ucraineni au revenit în ţară din Rusia.

„230 dintre oamenii noștri: 213 soldați și sergenți, 11 ofițeri, 6 civili – s-au întors astăzi acasă. Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru acest rezultat!”, a scris Zelenski pe pagina de Facebook.

Potrivit comisarului ucrainean însărcinat cu drepturile omului Dmitro Lubineţ, 230 de militari ucraineni au fost eliberaţi în cadrul acestui al ”49-lea schimb” de prizonieri între Kiev şi Moscova de la îndceputul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Între ei se află 66 de apărărtori ai Uzinei Azovstal din timpul asedierii oraşului Mariupol de către armata rusă, în 2022, potrivit unui oficial ucrainean care a luat parte la negocieri.

În total, începând de la 24 februarie 2022, ”2.828 de apărători (ucraineni) s-au întors acasă!”, anunţă miercuri Dmitro Lubineţ.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.