VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 675. Belgorod, atacat masiv de forțele ucrainene

Cel puțin 15 oameni au murit și peste o sută sunt răniți, după ce ucrainenii au bombardat orașul rusesc Belgorod, aflat la câțiva kilometri de frontiera cu Ucraina, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență de la Moscova. 

Atacul vine a doua zi după lovituri masive pe teritoriul ucrainean din partea Rusiei, soldate cu 39 de morți și 159 de răniți. La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că președintele rus Vladimir Putin a fost „informat” despre atacul asupra orașului Belgorod, scrie ziua.md.

Ministerul rus al Apărării avertizează că va exista un răspuns la bombardamentele Ucrainei asupra orașului Belgorod. 

Valul de lovituri pe care forțele rusești le-au efectuat pe 29 decembrie pare să fie punctul culminant al mai multor luni de experimente rusești cu diverse combinații de drone și rachete și al eforturilor de a testa apărarea aeriană ucraineană, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

Rusia va continua să efectueze lovituri pe scară largă împotriva Ucrainei, în încercarea de a degrada moralul ucrainean și capacitatea Ucrainei de a-și susține efortul de război împotriva Rusiei.

Rezervele rusești și ritmurile sale actuale de producție în materie de rachete și drone nu permit probabil forțelor rusești să efectueze în mod regulat ample atacuri cu rachete, dar probabil că permit atacuri mai consistente cu drone, ceea ce poate explica modelul recent al valurilor de atacuri rusești.

Forțele rusești au încercat probabil în mod sistematic să atragă și să fixeze sistemele limitate de apărare aeriană ucrainene departe de front, iar loviturile rusești din 29 decembrie vin în urma unor indicii recente conform cărora apărarea aeriană ucraineană s-ar putea confrunta cu provocări semnificative față de operațiunile aviatice rusești de-a lungul liniei frontului.

Un total de 32 de drone au fost interceptate și neutralizate, noaptea trecută, în Rusia. Țintele au fost regiunile Briansk, Kursk și Oriol și chiar regiunea Moscova. De asemenea, o lovitură asupra unei clădiri rezidențiale a ucis o persoană la Belgorod, oraș situat în apropierea frontierei cu Ucraina. Alte patru persoane au fost rănite. Guvernatorul Veaceslav Gladkov a declarat că sistemul de alimentare cu apă al orașului a fost de asemenea avariat.

Pe de altă parte, noaptea trecută au fost efectuate și atacuri rusești cu 10 drone Shahed, în special asupra regiunii Herson, acolo unde a fost distrusă și o clădire rezidențială. Noile lovituri nocturne vin după atacul masiv al rușilor din 29 decembrie, care, conform ultimelor date, s-a soldat cu 31 de morți și peste 160 de răniți. Rusia și-a atras critici dure în Consiliul de Securitate al ONU din cauza valului masiv de rachete și drone lansat vineri împotriva Ucrainei, după ce Kievul și susținătorii săi au cerut o reuniune de urgență a organismului format din 15 membri.

Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al ONU, printre care SUA, Franța și Marea Britanie, au condamnat atacurile.

„În loc de pace, Putin a ales să celebreze acest sezon de sărbători și să inaugureze noul an cu un număr fără precedent de atacuri cu drone și rachete împotriva unui alt stat membru al ONU”, a declarat ministrul-consilier american John Kelley.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.