Update: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat un apel către liderii Uniunii Europene, cerându-le să nu „trădeze” încrederea în Europa și să accepte începerea negocierilor de aderare a țării la blocul comunitar.
Adresându-se celor 27 de lideri ai UE prin videoconferință, Zelenski le-a cerut șefilor de stat și de guvern să nu „cadă din nou în indecizie astăzi” și să nu „trădeze” încrederea în Europa, potrivit The Guardian.
„Această zi va rămâne în istoria noastră. Fie că este bună sau rea pentru noi, istoria va surprinde totul. Fiecare cuvânt, fiecare pas, fiecare acțiune și inacțiune. Cine a luptat pentru ce. Este foarte important ca Europa să nu cadă astăzi în indecizie. Nimeni nu vrea ca Europa să fie văzută ca fiind nedemnă de încredere. Sau ca fiind incapabilă să ia decizii pe care le-a pregătit singură”, a spus liderul ucrainean.
În opinia acestuia, Kievul și-a făcut temele.
„Vorbim despre o decizie care a fost promisă. Și nu am auzit niciun contra-argument care să explice de ce nu ar trebui să punem în aplicare planul convenit de întreaga Europă. Anul trecut, Ucraina a primit recomandări clare cu privire la modul în care trebuie să meargă mai departe. Am adoptat legile cheie. Voi toți – și subliniez: toți – știți bine că ne-am îndeplinit fiecare obligație. Vă cer un singur lucru astăzi: nu trădați oamenii și încrederea lor în Europa. Dacă nimeni nu mai crede în Europa, ce va mai ține în viață Uniunea Europeană?”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Un vot negativ ar „trăda” visele europene ale ucrainenilor și ar încuraja Rusia, a afirmat preşedintele Ucrainei, citat de antena3.ro.
Update: Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis, miercuri, prin intermediul reţelelor sociale, „poziţia Federaţiei Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”, în care coroborează o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu un comentariu prezentat de delegaţia rusă la o reuniune a OSCE, din care reiese că Moscova ameninţă deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României, informează news.ro.
Recent, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”.
Astăzi, 13 decembrie, în cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate” – arată Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, într-o postare publicată pe Facebook.
Update: Pacea în Ucraina va veni doar atunci când Rusia „îşi va atinge obiectivele”, care nu s-au schimbat de la începutul campaniei militare din februarie 2022, a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
În cadrul conferinței de presă de la sfârșitul anului, liderul de la Kremlin a spus că obiectivele sale inițiale în Ucraina nu s-au schimbat şi implică în continuare „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei şi garanţii privind „statutul de neutralitate” al ţării vecine, scrie Reuters.
„Va fi pace când ne vom atinge obiectivele” el a spus.
Putin a dat asigurări că în prezent Ucraina aproape că nu mai produce armament.
„Astăzi Ucraina nu produce aproape nimic (…). Ei aduc totul din afară, gratis. Dar acest târg se poate termina într-o zi. Şi se pare că se termină”, a adăugat el.
Update: În cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, există un „risc real” ca preşedintele Vladimir Putin să nu se oprească aici, a avertizat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, scrie Agerpres care citează AFP.
Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea sa să nu se oprească aici”, a declarat Stoltenberg presei, subliniind necesitatea continuării ajutorului militar pentru Kiev. „Sprijinul nostru nu este un act de caritate, este o investiţie în securitatea noastră”, a adăugat el, în acelaşi timp în care Putin spunea de la Moscova că armata rusă îşi îmbunătăţeşte poziţiile pe aproape întreaga linie a frontului din Ucraina. Detalii AICI.
Update: Pierderi record pentru armata rusă într-o singură zi. 1.300 de soldați au murit în ultima zi, susține Ucraina.
De la începutul războiului, Rusia a pierdut 342.800 de militari în Ucraina, mai afirmă Kievul.
Forţele aeriene ucrainene au avertizat, miercuri seara, că mai multe drone de tip Shahed au fost lansate de ruşi dinspre Marea Neagră în direcţia regiunii Odesa, inclusiv spre porturile Reni şi Izmail.
Ulterior, forțele aeriene au anunțat că în cursul nopții de 13 spre 14 decembrie, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 41 din cele 42 de drone rusești.
Atacul rusesc cu drone a început în jurul orei locale 19:00 și a fost lansat în valuri din 3 direcții, susțin forțele aeriene ucrainene. Dronele au fost lansate de la Balaklava și Chauda, din peninsula Crimeea și de la Primorsko-Akhtarsk, în sudul Krasnodar Krai, Rusia. Majoritatea dronelor se îndreptau către regiunea Odesa.
Ca urmare a căderii fragmentelor de drone kamikaze doborâte, 11 persoane au fost rănite, inclusiv 3 copii- doi băieți de 8 ani și o fetiță de 12 ani, a informat guvernatorul regiuni Odesa, Oleg Kiper pe canalul de Telegram.
De asemnea, 11 clădiri au fost avariate iar două mașini au ars.
„După bombardarea Odesei, rușii au început să atace cartierul Izmail. Teroriștii au direcționat acolo peste 20 de drone de atac. Ținta acestora a fost infrastructura portuară. Din fericire, nimeni nu a fost rănit însă depozitele au fost distruse”, a menționat guvernatorul regiunii.
Forțele aeriene au raportat, de asemenea, că forțele rusești din regiunea Herson ocupată au lansat șase rachete antiaeriene S-300 spre regiunile Nikolaev și Herson.