VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 649: Casa Albă spune că aproape a rămas fără bani pentru a ajuta Ucraina

Update: Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp şi de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Shalanda Young a declarat într-o scrisoare publicată de Casa Albă că întreruperea finanţării şi a fluxului de arme către Ucraina ar creşte probabilitatea unor victorii ruseşti. „Vreau să fiu clară: fără o acţiune a Congresului, până la sfârşitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziţiona mai multe arme şi echipamente pentru Ucraina şi pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris ea.

„Nu există o baghetă magică pentru fonduri disponibile, ca să facem faţă acestui moment. Am rămas fără bani – şi aproape fără timp”, avertizează ea, potrivit news.ro.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut în octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanţa planuri ambiţioase pentru Ucraina, Israel şi securitatea frontierelor americane.

Republicanii controlează Camera Reprezentanţilor cu o majoritate redusă, iar finanţarea pentru Ucraina a devenit controversată din punct de vedere politic în cazul unor aleşi de dreapta.

Update: Trupele ruse şi-au intensificat şi mai mult asalturile asupra oraşului Avdiivka, în estul Ucrainei, atacând din două direcţii suplimentare în scopul de a încercui localitatea, au informat luni autoritățile locale. În prezent, Avdiivka reprezintă principalul punct fierbinte al frontului.

Potrivit primarului din Avdiivka, Vitali Barabaş, asalturile ruseşti „au fost mult mai numeroase” în ultimele două zile, la fel şi tirurile de artilerie.

Aceste noi atacuri, potrivit lui, vizează „să deturneze cât mai mult atenţia” soldaţilor ucraineni, în timp ce forţele ruse îşi continuă în paralel tentativele de a încercui Avdiivka dinspre sud şi nord, scrie Agerpres.

„Este foarte probabil că ei aşteaptă condiţii meteorologice mai favorabile pentru a utiliza echipamente militare în aceste zone. Deschiderea de noi direcţii arată că inamicul a primit ordin să cucerească cu orice preţ oraşul”, a apreciat primarul Barabaş, precizând că 1.295 de locuitori se mai află încă în Avdiivka.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un thank tank cu sediul în SUA şi care se bazează în analizele sale pe imagini geolocalizate, afirmă că trupele ruse au „făcut progrese confirmate” în ultimele zile în zona Avdiivkăi.

Armata rusă încearcă să cucerească acest oraş industrial fortificat din Donbas de aproape două luni.

Update: Generalul Vladimir Zavadski, adjunct al comandantului Corpului 14 de Armată al Rusiei, a fost ucis în Ucraina, a anunţat luni un oficial local rus citat de Reuters.

Zavadski este al şaptelea general-maior şi al 12-lea ofiţer de rang înalt care îşi pierde viaţa de la începutul invaziei ruse pe teritoriul ucrainean, arată bilanţul site-ului de anchete de presă iStories. Astfel de pierderi, puse uneori de analiştii militari pe seama unor succese ucrainene în interceptarea comunicaţiilor neglijente, au fost tot mai rare în timpul războiului, scrie hotnews.ro.

Guvernatorul regiunii Voronej din Rusia, Aleksandr Gusev, a afirmat fără a da detalii că generalul a căzut „la un post de luptă din zona de operaţiuni speciale”. Gusev a menţionat că Zavadski, fost comandant de tanc, fusese decorat de mai multe ori, iar moartea generalului este o pierdere grea care a provocat o „durere care ne înmărmureşte”.

Update: 332.810 soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului, susține Ucraina.

În ultima zi, 770 de soldați au murit pe câmpul de luptă, a anunțat luni dimineață Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

În a 649-a zi a războiului, Rusia a continuat atacurile asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 18 din 23 de drone și o rachetă.

Rusia a lansat 23 de drone și o rachetă de croazieră în cursul nopții asupra Ucrainei, au anunțat luni forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus racheta și 18 dintre drone înainte ca acestea să atingă ținte.

Apărarea antiaeriană a fost activă în cel puțin 9 regiuni din Ucraina, au precizat forțele aeriene pe Facebook.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.