VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 644. Stoltenberg spune că Rusia a pierdut aproape 300.000 de soldaţi în Ucraina: „Este mai slabă politic, militar şi economic”

Update: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că Rusia a pierdut în războiul din Ucraina peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană, relatează agenţia EFE.

Aceste pierderi „subliniază eroarea strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a invada Ucraina”, a spus Stoltenberg, citat de agenţia EFE, la o conferinţă de presă la Bruxelles, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările NATO, unde s-a desfăşurat şi primul Consiliu NATO-Ucraina la nivel ministerial.

Stoltenberg a susţinut că Ucraina a „avansat” pe front şi că Rusia „a dat înapoi” şi acum este „mai slabă politic, militar şi economic” și că „pierde în exterior”, mai ales în Caucaz şi Asia Centrală, în timp ce este „tot mai dependentă de China”.

„An după an, Moscova îşi amanetează viitorul către Beijing. Pe plan militar, Rusia a pierdut o parte substanţială a forţelor convenţionale: sute de avioane, mii de tancuri şi a avut peste 300.000 de victime”, a continuat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Update: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (în sudul ţării) să se întâlnească cu responsabili militari din zonă şi să analizeze situaţia de securitate de la Marea Neagră, potrivit EFE și Agerpres.

„Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune”, a declarat Zelenski pe reţelele sale de socializare, subliniind situaţia din regiunea Mării Negre ca fiind una dintre problemele care urmează să fie discutate.

Printre problemele abordate, preşedintele ucrainean a evidenţiat „măsuri împotriva minelor” explozive cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigaţia în largul coastei ucrainene la Marea Neagră şi „garanţiile de securitate pentru coridorul de cereale” deschis în mod unilateral de marina ucraineană pentru a permite din nou exportul de cereale ucrainene pe mare.

Zelenski a discutat, de asemenea, cu responsabili militari problema apărării antiaeriene a Odesei, a porturilor sale şi a infrastructurii de export de cereale.

Update: Uniunea Europeană a livrat până acum aproximativ 300.000 de obuze din milioanele promise Ucrainei, a declarat miercuri ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, aflat la o reuniune NATO de la Bruxelles, potrivit Reuters.

Adresându-se reporterilor în marginea evenimentului, Kuleba a solicitat o aliniere mai strânsă a industriei de apărare a Ucrainei și cea a statelor NATO pentru a se asigura că Kievul dispune de proviziile necesare pentru a face față Rusiei, care a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Trebuie să creăm o zonă comună euro-atlantică a industriei de apărare”, a afirmat Kuleba, adăugând că acest lucru ar asigura atât securitatea Ucrainei, cât și a țărilor NATO înseși.

În ultimele luni, Kievul s-a angajat într-o acțiune concertată pentru a atrage producători mondiali de arme de vârf să își deschidă operațiuni în Ucraina, în încercarea de a-și diversifica dependența de armele și munițiile furnizate de aliații săi.

Kuleba a mai afirmat că a avut o întâlnire „productivă” marți cu ministrul de externe slovac Juraj Blanar.

Noul președinte al Slovaciei, Robert Fico, a promis inițial să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei, dar a clarificat ulterior că nu va bloca achizițiile de arme de la companii private.

„El a reiterat că hub-ul de întreținere pentru echipamentele grele ucrainene va continua să funcționeze în Slovacia. Contractele dintre companiile ucrainene și producătorii de arme slovaci vor continua”, a adăugat Kuleba.

Update: După ce nu a reuşit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregăteşte de o iarnă în defensivă, în faţa unei armate ruse care desfăşoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia iniţiativa pe frontul de est.

În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său către naţiune, că a ordonat o „întărire semnificativă” a fortificaţiilor defensive ale Ucrainei, relatează EFE, citat de Agerpres.

„Fonduri există şi deciziile au fost luate. Acum trebuie desfăşurate lucrări corespunzătoare pe teren. Totul a fost perfect detaliat. Există suficiente mine (explozive) şi ciment”, a spus Zelenski despre ordinele pe care le-a dat autorităţilor competente. Preşedintele ucrainean a subliniat că este nevoie de „mai multă rapiditate şi eficacitate” în consolidarea fortificaţiilor. „Toţi cei responsabili de aceasta au sarcini clare”, a reiterat şeful statului.

Potrivit mai multor experţi militari, contraofensiva ucraineană nu a reuşit să îşi atingă obiectivele propuse în această vară în mare parte din cauza puternicelor fortificaţiilor construite de Rusia în sudul ţării.

În timp ce Ucraina era ocupată cu pregătirea ofensivei şi aştepta mai multe arme şi muniţii de la aliaţii săi occidentali pentru a o putea lansa, Rusia s-a concentrat pe construirea unor ample fortificaţii, cuprinzând câmpuri minate dens, reţele de tranşee şi alte obstacole, care toate au făcut anevoioasă avansarea trupelor ucrainene pe teren.

Update: Armata rusă și o nouă zi cu pierderi majore: 1.140 de soldați ar fi murit în ultimele 24 de ore, susține Ucraina.

În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut 327.580 de soldați, a afirmat miercuri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 5.538 de tancuri
  • 10.312 vehicule blindate de luptă
  • 10.348 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 7.908 sisteme de artilerie
  • 910 sisteme de rachete cu lansare multiplă
  • 600 de sisteme de apărare aeriană
  • 323 de avioane
  • 324 de elicoptere
  • 5.944 de drone
  • 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin

    Rusia a lansat în cursul nopții 21 de drone și 3 rachete de croazieră asupra Ucrainei, au anunțat miercuri Forțele Aeriene ucrainene, adăugând că toate dronele și două rachete au fost distruse înainte de a-și atinge țintele.

Dronele Shahed, de fabricație iraniană, se îndreptau spre regiunea Khmelnițki (vestul țării), iar rachetele spre sudul Ucrainei, au precizat forțele aeriene.

Forțele aeriene au declarat că cele trei rachete de croazieră rusești au fost lansate din regiunea Herson, care se învecinează cu Marea Neagră, părți ale acesteia fiind sub control rusesc încă de la începutul războiului declanșat de Putin.

„Toate dronele inamicului au fost distruse deasupra regiunilor Odesa, Nicolaev, Dnepropetrovsk, Kiev, Herson, Zaporoijie și Hmelnițki. De asemenea, au fost distruse două rachete de croazieră în regiunea Nicolaev. A treilea – nu și-a atins ținta!”, se arată în raportul comandamentului forțelor aeriene ucrainene.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.