Update: NATO se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, consideră Kremlinul. „Asta nu va schimba obiectivele operațiunii speciale a Rusiei”, spune Peskov.
„NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict”, a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Aceste circumstanţe, potrivit lui Peskov, nu vor schimba obiectivele Rusiei, pe care preşedintele Putin le-a definit ca fiind „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei atunci când a anunţat începerea operațiunii militare speciale, în februarie 2022.
Update: Parlamentul rus a adoptat un buget pentru 2024 care crește cheltuielile militare la peste o treime din totalul cheltuielilor guvernamentale, a relatat publicația independentă rusă Meduza, potrivit Kyiv Independent.
Dacă se combină cu finanțarea pentru agențiile interne de aplicare a legii, cifra crește la 40%. Potrivit Meduza, cheltuielile de stat pentru sectorul militar al Rusiei vor depăși pentru prima dată cheltuielile sociale.
Bugetul a trecut prin toate etapele necesare pentru a deveni lege, mai rămâne doar semnătura lui Vladimir Putin pentru ca bugetul să intre în vigoare, cu excepția uneia.
Update: Pierderile rusești de până acum, conform ultimei estimări publicate de către armata ucraineană:
– 321.800 militari (+1.130 în ultima zi)
– 5.466 (+20)
– 10.224 blindate de luptă (+36)
– 7.802 sisteme de artilerie (+33)
– 902 sisteme lansatoare multiple de rachete (+3)
– 591 sisteme antiaeriene (+2)
– 5.799 drone (+15)
– 323 avioane
– 324 elicoptere
– 22 de nave și ambarcațiuni
– 1 submarin
"A dwarf standing on the shoulders of a giant may see farther than a giant himself."
— Defense of Ukraine (@DefenceU) November 23, 2023
Robert Burton
The combat losses of the enemy from February 24, 2022 to November 23, 2023. pic.twitter.com/EQMqYkLZ94
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și ministrul ucrainean al Apărării au salutat formarea de către aliații occidentali ai Kievului a unei ”coaliții” de 20 de națiuni pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, considerată un element-cheie în lupta împotriva forțelor rusești.
Liderul ucrainean a declarat că grupul a fost format în cadrul unei reuniuni virtuale a ”grupului Ramstein” care a analizat nevoile militare ale Ucrainei.
Ministerul german al Apărării anunțase anterior formarea grupului într-o postare pe X, Germania și Franța asumându-și rolurile principale.
„Mulțumesc fiecărei țări care participă la aceste eforturi pentru că au permis orașelor și satelor noastre să fie mai bine protejate împotriva atacurilor rusești. Nu totul poate fi dezvăluit public în acest moment, dar scutul aerian ucrainean devine mai puternic în fiecare lună”, a declarat Zelenski în discursul său de miercuri noapte.
Între timp, iarna vine cu vești nu prea bune pentru ucraineni de pe frontul estic. Trupele ucrainene se confruntă cu operațiuni defensive „dificile” în unele zone ale frontului estic, în condițiile în care se instalează gerul, cu toate aceste forțele din sud continuă să desfășoare acțiuni ofensive.
Totodată, în ultima zi, unitățile ruse au înaintat pe unele porțiuni în zona luptelor din Kupiansk, regiunea Harkov.