VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 635: Putin urmează să participe miercuri, prin videoconferinţă, la un summit virtual G20

Update: Preşedintele rus Vladimir Putin – care nu a luat parte la summitul liderilor G20 din septembrie, în India – urmează să participe prin videoconferinţă la un summit virtual al Grupului Celor Douăzeci, a anunțat televiziunea rusă de stat, potrivit AFP.

„Vladimir Putin urmează să participe la summitul virtual G20”, a anunţat duminică, într-un comunicat, postul de televiziune Vesti, prezentând programul din această săptămână al liderului de la Kremlin.

Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de către Curtea Penală Internţaională (CPI), care-l acuză că este implicat în deportarea a sute de copii ucraineni în Rusia. Moscova a negat constant aceste acuzaţii.

Update: Rusia a pierdut 319.210 soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă și până în prezent, a anunțat luni Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

În acest bilanț sunt incluși și cei 640 de soldații pe care rușii i-au pe parcursul ultimelor 24 de ore, mai afirmă conducerea armatei ucrainene.

Conform Statului Major General al Ucrainei, Rusia a mai pierdut până acum: 5.439 de tancuri 10.168 de vehicule blindate de luptă 10.127 de vehicule și rezervoare de combustibil 7.748 de sisteme de artilerie 899 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) 588 de sisteme de apărare antiaeriană 323 de avioane 324 de elicoptere 5.764 de drone și 22 de ambarcațiuni.

Update: Corpurile a 94 de soldaţi ucraineni au fost returnate luni pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, a anunţat pe Telegram Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, relatează The Guardian.

În schimb, Ucraina a transferat trupurile unui număr nespecificat de soldaţi ruşi ucişi în luptă către partea rusă, a precizat cartierul general.

Forţele armate ale Ucrainei vor asigura transportul cadavrelor şi rămăşiţelor repatriate la instituţiile specializate de stat desemnate pentru a fi transferate reprezentanţilor agenţiilor de aplicare a legii şi experţilor în medicină legală pentru identificarea persoanelor decedate„, au anunţat oficialii ucraineni, potrivit news.ro.

Rusia şi Ucraina au efectuat schimburi regulate de prizonieri de război, precum şi de cadavre ale soldaţilor morţi, de când Kremlinul a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Update: Kremlinul a declarat luni că regretă decizia Finlandei de a închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia, afirmând că aceasta reflectă adoptarea de către Helsinki a unei poziții antirusești, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vorbind în cadrul unui briefing de presă obișnuit, a respins, de asemenea, acuzația Finlandei că Rusia împinge în mod deliberat migranții ilegali spre graniță și a declarat că polițiștii de frontieră ruși au urmat toate instrucțiunile.

Finlanda, membră a Uniunii Europene și – din acest an – și a alianței militare NATO, a închis sâmbătă patru puncte de trecere a frontierei sale cu Rusia, Helsinki încercând să oprească un flux de solicitanți de azil despre care spune că a fost instigat de Moscova.

Update: Vizită surpriză a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în Kiev. Oficialul a publicat o fotografie alături de un „mesaj important”.

„Tocmai am sosit la Kiev pentru a mă întâlni cu liderii ucraineni. Mă aflu astăzi aici pentru a transmite un mesaj important – Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât și în viitor”, a scris șeful Pentagonului pe rețeaua X.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că armata Ucrainei are nevoie de un nivel nou fundamental de sprijin, el precizând că s-au identificat prioritățile şi rezultatele vor apărea.

„Astăzi avem o decizie importantă în privința personalului. La propunerea ministrului Apărării, am schimbat comandantul Comandamentului Forţelor Medicale al Forţelor Armate ale Ucrainei. În locul generalului-maior al Serviciului medical Tetiana Ostashchenko, l-am numit pe generalul-maior al Serviciului medical Anatoliy Kazmirchuk, şeful Centrului clinic medical militar naţional „Spitalul clinic militar principal” din Kiev, în calitate de nou comandant”, a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a precizat că armata Ucrainei are nevoie de un nivel nou fundamental de sprijin, precizând că schimbările trebuie să fie făcute cât mai rapid.

„Sarcina este evidentă – şi acest lucru a fost discutat în mod repetat în societate, în special în comunitatea medicilor noştri de război – este nevoie de un nivel nou fundamental de sprijin medical pentru armata noastră. De la turnichete de înaltă calitate la digitalizare completă şi transparenţă în aprovizionare, de la instruire de înaltă calitate la o comunicare sinceră cu medicii de luptă în acele unităţi în care asistenţa medicală este organizată cu adevărat corect şi cu adevărat eficient. Experienţa eficacității unităților specifice ar trebui să fie extinsă la toate forţele de apărare. Astăzi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării Umerov, am identificat prioritățile şi nu va trece prea mult timp pentru a aştepta rezultatele”, a punctat Zelenski în cadrul discursului său nocturn.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.