VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 629. Jens Stoltenberg: NATO ar trebui să ajute mai mult Ucraina, pentru că situația pe câmpul de luptă este dificilă

Update: NATO și aliații săi europeni ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina, a declara, marți, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea întâlnirii cu miniștrii apărării din statele UE.

„Mă aștept ca în timpul întâlnirii să luăm în considerare situația din Ucraina, unde luptele intense continuă. Situația de pe câmpul de luptă este dificilă, iar acest lucru face și mai importantă continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina. 

Nu putem permite președintelui Putin să câștige. Ucraina trebuie să rămână un stat suveran independent în Europa și este în interesul nostru să sprijinim Ucraina”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Update: Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat în timpul ședinței de guvern de marți că acesta trebuie să pregătească și implementeze reforme în vederea aderării la UE, dar și pentru obținerea victoriei în războiul împotriva Rusiei.

„Vom continua să mergem pe calea transformării Ucrainei. Pregătim proiecte de legi și proiecte de hotărâri de guvern. Avem nevoie de aceste reforme în primul rând pentru victorie, pentru reconstrucție, pentru creșterea economiei”, a spus el.

Update: Germania a transferat Ucrainei un nou pachet de asistență militară, care a inclus 10 tancuri Leopard 1A5, obuze și drone, scrie Interfax-Ucraina, citând un mesaj al guvernului german.

De asemenea, pachetul de ajutor include 14 vehicule de teren cu șenile Bandvagn 206, cinci vehicule pentru toate terenurile medicale CarrierWarthog, mai mult de o mie de obuze de 155 mm, un vehicul de deminare Wisent 1, 10 drone de recunoaștere Vector, 14 radare GO12, trei vehicule de patrulare a frontierei, patru tractoare 8×8 HX81 și patru semiremorci, precum și 16 camioane Zetros și 10 mii de ochelari de protecție.

Update: Pierderile rusești conform ultimei estimări publicate de armata ucraineană:

– 313.470 de militari (+920)

– 5362 tancuri (+7)

– 10.086 blindate de luptă (+7)

– 7.589 sisteme de artilerie (20)

– 882 sisteme lansatoare multiple de rachete (+1)

– 580 sisteme antiaeriene

– 322 avioane

– 324 elicoptere

– 5.649 drone (+15)

– 22 de nave/ambarcațiuni

– 1 submarin

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 din România, unde se vor antrena și piloții ucraineni.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiți acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său transmis în fiecare seară ucrainenilor.

Agențiile rusești de presă de stat au publicat și apoi au șters articole despre “regruparea militarilor ruși” mai la est de pozițiile ocupate în stânga Niprului.

Agențiile RIA Novosti și TASS au publicat articole în care se arăta că comandantul trupelor rusești din apropierea râului Nipru a dat ordin de “regrupare pe poziții mai avantajoase”, mult mai la est de râu.

Materialele au fost șters rapid, în decurs de zece minute, iar postările de pe canalele de Telegram au fost etichetate drept “anulate”, scrie Reuters. TASS s-a scuzat că a publicat “în mod eronat” informațiile. 

Articolele se bazau pe un presupus comunicat al Ministerului rus al Apărării, în care se preciza: “După ce a evaluat situația actuală, comandamentul grupării Nipru a decis să redistribuie trupele pe poziții mai favorabile la est de râul Nipru. După regrupare, comandamentul va elibera o parte din forțele sale, care vor fi folosite pentru ofensive în alte direcții, a precizat ministerul”.

Foto: Defenseromania.ro

Anterior, Rusia a folosit expresii similare privind mutarea trupelor în poziții mai avantajoase pentru a descrie retragerile.

Deși o astfel de declarație nu a fost publicată pe paginile oficiale ale Ministerului Apărării, presa de stat are acces privilegiat la briefingurile oficiale și, de obicei, publică anunțuri militare importante cu puțin timp înainte ca acestea să apară pe canalele Ministerului.

Ministerul rus al Apărării a numit articolele drept “o provocare. Publicarea unui raport fals despre regruparea trupelor în apropiere de Nipru, presupus în numele centrului de presă al Ministerului Apărării, este o provocare”, potrivit unui punct de vedere citat de postul de știri RBC. Kremlinul nu a oferit o reacție. 

Incidentul extrem de neobișnuit ar putea sugera dezordinea din cadrul armatei ruse și din mass-media de stat cu privire la modul în care raportează situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, potrivit sursei citate.

De la începutul conflictului din Ucraina, trupele ruse au mai fost „regrupate” în mai multe zone, în fapt, fiind retrase din poziții înaintate, care nu au mai putut fi susținute.

Reprezentanții militari ruși au informat săptămâna trecută că au fost oprite eforturile ucrainene de a stabili un cap de pod pe malul estic al Niprului. Totodată, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a subliniat că operațiunile terestre continuă pe malul stâng al Niprului, în zona localității Krinki.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.