VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 628: Ucraina va primi 60 de blindate antiaeriene Gepard, pe care SUA le-au cumpărat din Iordania

Update: Statele Unite au cumpărat 60 de blindatele antiaeriene Gepard din Iordania pentru Ucraina.

Potrivit publicației olandeze De Telegraaf, este vorba despre 60 de blindate de fabricație germană pe care Olanda le-a vândut Ammanului în 2013. Potrivit sursei citate, acestea au fost cumpărate de Guvernul american cu 110 milioane de euro.

BBC scrie că în prezent Kievul este înarmat cu 49 de blindate Gepard furnizate de Germania. Acestea sunt folosite în special pentru a distruge ținte care zboară la înălțimi mici joase.

Utilizarea pistoalelor autopropulsate Gepard vă permite să economisiți muniția pentru sisteme de apărare aeriană mai scumpe, cum ar fi Patriot sau Iris-T.

Update: Un obuz rusesc a lovit luni o mașină la periferia orașului Herson, ucigându-l pe bărbatul care o conducea și rănind o femeie în vârstă de 36 de ani și pe bebelușul ei de două luni. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne ucrainean, Ihor Klymenko.

„Bărbatul ucis era cel mai probabil bunicul bebelușului, în vârstă de 64 de ani, dar cadavrul a fost ars până a devenit de nerecunoscut și va fi nevoie de investigații suplimentare pentru a determina identitatea acestuia. Femeia se află la spital în stare gravă”, a mai spus Klymenko. Copilul este în stare satisfăcătoare.

Update: Rusia a bombardat Biblioteca Hogol din Herson, a anunțat Administrația militară regională. Clădirea a suferit pagube semnificative și a izbucnit un incendiu. Din fericire, nu există victime sau răniți, notează Kyiv Post.

Update: Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunţat o dublare – la opt miliarde de euro – a ajutorului militar prevăzut iniţial de Germania Ucrainei în 2024, în contextul în care Berlinul este unul dintre principalii susţinători ai Kievului, căruia i-au acordat ajutoare în sumă de 22 de miliarde de euro, relatează AFP.

”Acesta este un semnal puternic adresat Ucrainei, care arată că nu o vom abandona”, a declarat Boris Pistorius duminică la postul public de televiziune ARD, întrebat despre informaţii din presa germană publicate duminică despre o dublare a acestei anvelopte bugetare, scrie News.ro.

”Este un semnal important în momentul în care Ucraina trebuie să-şi continue lupta, în timp ce o parte a atenţiei internaţionale se concentrează asupra Israelului” şi Fâşiei Gaza, a adăugat el. Creşterea acestui ajutor răspunde ”experienţei pe care noi am trăit-o anul acesta şi care arată că sumele prevăzute au fost epuizate”, a declarat ministrul german.

Decizia urmează să fie luată în mod oficial în cadrul unei comisii, în Bundestag, joi.

​Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să se pregătească pentru noi valuri de atacuri rusești asupra infrastructurii, pe măsură ce se apropie iarna.

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, le-a spus ucrainenilor, duminică seara, preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat naţiunii.

„Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, a subliniat preşedintele Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a mulțumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană. Zelenski a menționat mai multe state, între care şi România: „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”, a enumerat preşedintele Ucrainei.

Zelenski a spus că aceste țări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk şi alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.