VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 607: Cel puțin 361 de sportivi ucraineni au fost uciși în urma invaziei ruse în Ucraina

Update: Cel puțin 361 de sportivi ucraineni au fost uciși în urma invaziei ruse în Ucraina, a scris Gyunduz Mamedov, fost procuror general adjunct al Ucrainei, pe X, fostul Twitter.

Peste 3.000 de sportivi și antrenori au continuat să lupte alături de forțele aeriene ucrainene, a scris el, adăugând că moartea atleților a fost o „pierdere grea pentru Ucraina și viitorul ei”.

Update: Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia „este cel mai odios rău la care a fost martoră lumea de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace” și că președintele rus Vladimir Putin și alți „făptași ruși trebuie să răspundă în fața justiției pentru crimele lor”.

Postând pe X, el a citat Forbes Ukraine, care a raportat că Rusia a cheltuit aproximativ 167 de miliarde de dolari pentru războiul împotriva Ucrainei între februarie 2022 și august 2023.

Cu acești bani, Moscova ar fi putut construi aproape 24.000 de grădinițe în întreaga Rusie, sau peste 4.500 de maternități, sau aproximativ 17.000 de școli, a spus Kuleba.

Dar el a spus că „în schimb, criminalii de război ruși au bombardat grădinițe, maternități, școli și spitale ucrainene, distrugând în total aproape 120.000 de structuri civile, inclusiv ultimul atac asupra terminalului Nova Poshta din Harkov”.

Update: În total, de la începutul războiului în 2022, Ucraina a confiscat bunuri ale oamenilor de afaceri ruși în valoare totală de peste 5,4 miliarde de dolari. Despre aceasta scrie un canal de Telegram citat de BBC.

Această sumă este comparabilă cu cheltuielile bugetului de stat în 2023 pentru sănătate (5,6 miliarde USD) și depășește suma alocată pentru educație (3,9 miliarde USD). Spre deosebire de bunurile rusești confiscate în Occident, aceste fonduri pot servi deja economiei ucrainene, scrie publicația.

În mai 2022, autoritățile ucrainene i-au confiscat bunurile în valoare de 416 milioane de dolari, aflate în conturi la Alfa-Bank. Au fost confiscate valori mobiliare ale companiilor cipriote afiliate omului de afaceri, precum și 15,7 milioane de dolari în conturi bancare.

În octombrie 2023, un tribunal ucrainean a arestat bunurile lui Friedman și a altor doi coproprietari ai Alfa Bank pentru 460 de milioane de dolari, dar această sumă nu a fost încă inclusă în statistici: autoritățile nu au clarificat încă cât de mult îi aparține lui Friedman.

Update: Conflictul din Orientul Mijlociu nu trebuie să slăbească sprijinul UE pentru Ucraina. Despre aceasta a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, potrivit The Guardian.

În drum spre un summit al miniștrilor afacerilor externe de la Luxemburg, Gabrielius Landsbergis și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că atenția este îndepărtată de Ucraina din cauza conflictului din Israel și Gaza.

„Mă aștept cu adevărat să fim un partener vizibil și important în rezolvarea crizei din Israel și Palestina, deoarece este vorba, de asemenea, despre securitatea noastră și despre principiile pentru care luptăm în Ucraina, despre statul de drept și alte lucruri de acest gen. Nu putem uita, nu ne putem lua ochii de la Ucraina… Asistăm la reluarea ofensivei Rusiei, iar acest lucru ne amintește că rușii așteaptă situații ca aceasta, în care ne este atrasă atenția în altă parte, pentru ca ei să își reînnoiască atacurile”, a declarat Landsbergis.

Update: Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu şi continuarea ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Cât privește Ucraina, trebuie stabilită în următoarele luni participarea Uniunii la angajamentele occidentale de securitate, scriu agențiile de presă internaționale. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat implicarea financiară pe termen lung pentru asistența militară şi alocarea de fonduri europene pentru avioane de luptă şi rachete moderne. El intenţionează să mobilizeze în acest scop 5 miliarde de euro anual, din 2024 până la sfârșitul lui 2027.

La reuniunea de luni nu se așteaptă decizii cu implicații majore. Până acum, mai multe state membre ale UE au fost reticente fată de angajamentele pe termen lung legate de Ucraina.

Forțele ruse direcționează forțe suplimentare către Avdiivka, în ciuda provocărilor majore legate de atacurile mecanizate, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa zilnică din 22 octombrie.

Potrivit ISW, forțele ruse se opresc probabil din nou în urma unor eforturi majore eșuate și a unor pierderi grele. Unii bloggeri militari ruși cred că trupele ruse își întrerup, probabil, avansul de-a lungul frontului Adviivka din cauza unui „bloc pozițional”. Se pare că forțele ruse nu pot depăși câmpurile minate ucrainene de lângă Avdiivka și nici să distrugă logistica ucraineană, permițând forțelor ucrainene să transfere rapid personal în zone importante ale frontului.

O serie de surse ucrainene au declarat că Rusia pare să trimită mai mult personal către direcția Adviivka pentru a sprijini operațiunile ofensive, în ciuda pierderilor mari, indicând că Rusia probabil nu intenționează să abandoneze operațiunile în această direcție.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în raportul de luni dimineața, a declarat că forțele ucrainene au respins peste 20 de atacuri rusești în jurul Avdiivka. Forțele ruse continuă să încerce să încercuiască Avdiivka, „însă apărătorii ucraineni stau pe poziții, provocând pierderi majore inamicului”, a precizat Statul Major.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.