VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În prima jumătate a anului, companiile de asigurare au încasat prime de aproximativ 1,4 miliarde de lei

Companiile de asigurare au încasat, în perioada ianuarie-iunie, prime brute în valoare de 1,39 miliarde lei, ceea ce constituie cu 216,4 milioane lei sau 18,3% mai mult decât în perioada similară a anului 2022.

Piața asigurărilor din Republica Moldova rămâne dominată de segmentul asigurărilor generale, cu o pondere semnificativă 96,7%, iar asigurărilor de viață le-au revenit o cotă de 3,3%, ceea ce reprezintă 45,8 milioane lei.

Din totalul primelor subscrise pentru, cele mai mari ponderi le dețin asigurările obligatorii de răspundere civilă auto, asigurările de vehicule terestre, altele decât CASCO, și asigurările de incendiu şi de alte calamități naturale, care cumulează 77% din piață.

Astfel, se menține dependența ridicată a pieței de asigurările obligatorii, care cuprind 49% din totalul primelor subscrise (RCA internă – 33,6%, iar Carte Verde – 15,3%). Este menționată creșterea în primul semestru a primelor aferente RCA, de 151,5 milioane lei, cu 47,6 puncte procentuale mai mult față de perioada similară a anului precedent.

De asemenea, creșteri însemnate de prime au fost înregistrate pe clasele asigurări de nave aeriene – cu 22,4 milioane lei sau cu 226 de puncte procentuale mai multe, asigurări de accidente – cu 16,8 milioane lei sau cu 88,8 puncte procentuale mai mult și asigurări de sănătate – cu 12,2 milioane de lei sau în creștere cu 54 de puncte procentuale.

Prima medie pentru asigurările RCA internă în primele opt luni ale anului 2023 a fost de 1.336 lei pentru unitate, cu 428 lei, sau 47,2%, mai mult decât în perioada similară a anului precedent.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.