VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 604. Formula de pace ucraineană: Zelenski anunță o reuniune internațională în Malta

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seara, în discursul său zilnic către naţiune, organizarea în cursul acestei luni a unei „reuniuni internaţionale majore” în insula Malta cu privire la formula sa de pace, o propunere în zece puncte pentru a pune capăt războiului, care prevede retragerea trupelor ruse din Ucraina, relatează vineri EFE.

„L-am informat pe preşedintele american Joe Biden despre o reuniune internaţională majoră privind formula de pace, care va avea loc luna aceasta în Malta”, a declarat şeful statului ucrainean în discursul său, în care s-a referit la o convorbire telefonică cu omologul său american. SUA sprijină implementarea formulei de pace, a spus el, citat de digi24.ro.

Zelenski s-a referit, de asemenea, la discuţia pe care a avut-o joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în care a salutat „participarea activă a ONU la eforturile globale privind formula sa de pace”.

Printre punctele din planul de pace al lui Zelenski se numără întoarcerea prizonierilor militari şi civili, protecţia mediului, securitatea nucleară, energetică şi alimentară. Punctul-cheie este restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele recunoscute de ONU. Kievul caută sprijin din partea ţărilor din aşa-numitul Sud Global, care nu sunt dispuse să o rupă cu Rusia sau să condamne invazia în privinţa unora dintre aceste puncte. Criticii formulei de pace a lui Zelenski o consideră irealizabilă din cauza faptului că prevede a priori retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina.

Update: Peste 500 de mii de mine antitanc au fost instalate în zona de responsabilitate a comandamentului operațional „Nord”. Despre aceasta a anunțat comandantul Forțelor Comunale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Serghei Naev.

Zona operațională de nord nu este menționată la fel de des în rapoartele operaționale precum zonele fierbinți din estul și sudul Ucrainei, potrivit BBC.

Totuși, aici armata rusă mai menține un grup numeric de trupe, își trimite DRG-urile pe teritoriul ucrainean și poate recurge oricând la escaladarea situației pentru a devia Forțele de Apărare din alte direcții strategice, a spus Naev.

Potrivit acestuia, Rusia a desfășurat un grup de 19 mii de soldați în apropierea granițelor de nord ale Ucrainei.

Update: Armata ucraineană susține că rușii au avut pierderi uriașe ieri: 1.380 soldați, 55 de tancuri, 120 de alte blindate de luptă, 29 de piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete și 33 de alte vehicule.

Trupele rusești desfășoară o ofensivă în zona Avdiivka, cu pierderi importante remarcate și de analiști de război, dar nivelul de echipamente distruse pe care l-a comunicat vineri armata ucraineană este uriaș și nu a venit însoțit de dovezi care să-l susțină.

Update: Comunitatea internaţională este îngrijorată privind deteriorarea situaţiei de securitate din Marea Neagră, regiune văzută de NATO ca fiind de importanţă strategică, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, la Bucharest Security Conference.

„În ultimele patru luni, am fost martori ale atacurilor Rusiei în zona Mării Negre şi în apropiere. Au fost atacate şi porturile ucrainene de la Dunăre. Condamnăm cu fermitate aceste crime de război, care au dus la incidente pe teritoriul nostru naţional. Acest comportament agresiv al Rusiei creează noua postură a acestei ţări la Marea Neagră”, a afirmat Odobescu.

Update: Președintele SUA spune că „Vladimir Putin și Hamas reprezintă lucruri diferite, dar au în comun faptul că vor să anihileze o democrație vecină”.

Într-un discurs din Biroul Oval, Joe Biden le-a cerut americanilor unitate în fața acestor amenințări globale, precizând că va cere Congresului o finanțare extraordinară de urgență, pentru a putea sprijini militar Ucraina și Israel.

Preşedintele a susținut că, dacă SUA nu ajută „să oprească apetitul lui Putin pentru putere şi control în Ucraina”, acesta nu se va opri la invazie, urmând să facă alte cuceriri, în Polonia sau în țările baltice.

Biden a reiterat hotărârea că SUA vor apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO și a arătat că atât Hamas, cât și Rusia, sunt susținute de Iran cu armament.

Trupele ucrainene se confruntă cu un nou atac rusesc în oraşul Avdiivka din estul ţării, în mare parte distrus, în timp ce fac unele progrese în contraofensiva lor din sud. Avdiivka a devenit motto-ul rezistenței ucrainene.

„Inamicul nu renunță la încercările de a străpunge apărarea noastră şi a înconjura Avdiivka”, a scris Generalul Valerii Zalujni, comandantul-şef al forțelor armate ucrainene, într-un comentariu la un filmuleț publicat pe Telegram , scrie Reuters.

Oleksandr Stupun, purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din sud, a declarat la televiziunea națională că este o presiune constantă pe Avdiivka, la circa 20 de kilometri vest de Donețk, oraş controlat de ruşi. Oficialul militat a declarat că forțele ruse „s-au regrupat şi au lansat noi atacuri acolo”.

Forțele ruseşti au supus Avdiivka la atacuri violente săptămâna trecută, dar bombardamentele au scăzut în intensitate în ultimele câteva zile. Oraşul, cunoscut pentru uzina sa de cocs, a rezistat în 2014 împotriva separatiștilor susținuți de ruşi care şi-au asigurat bucăți din estul Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.