VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 587: Patru ofițeri ucraineni de rang înalt, puși sub acuzare „pentru terorism” de Comitetul de Investigații al Rusiei

Update: Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat astăzi că îi va pune sub acuzare pentru „terorism” pe patru ofițeri ucraineni de rang înalt despre care afirmă cu sunt responsabili de atacurile cu drone asupra teritoriului rusesc.

Cei 4 sunt generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev, generalul Mikola Olesciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, viceamiralul Oleksii Neijapa, comandantul Forțelor Navale Ucrainene, și colonelul Serhii Burdeniuk, comandantul Brigăzii 383 de Aeronave fără pilot.

„A fost stabilit de asemenea că inculpații i-au implicat pe militarii din subordinea lor în comiterea infracțiunilor”, a declarat Comitetul de Investigații de la Moscova într-un comunicat de presă.

Această instituție care a fost înființată inițial de guvernul de la Moscova ca un departament anticorupție a ajuns de-a lungul anilor să aibă prerogative mult mai largi decât parchetele din alte țări europene, fiind responsabil de anchetarea unei serii vaste de infracțiuni împotriva statului rus.

Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a anunțat marți că a vizitat Frontul de Est, în zona orașelor Kupiansk și Lyman, care sunt ținta unei ofensive rusești.

Astăzi, vizităm brigăzile noastre care luptă într-unul dintre punctele fierbinți, direcția Kupyansk-Lyman, unde ocupanții ruși încearcă în mod constant să ne atace pozițiile (…) Ne-am întâlnit cu comandanții de brigadă și de batalion pentru a discuta despre situația de pe câmpul de luptă, problemele urgente și necesitățile lor”, a scris el pe conturile sale de socializare.

Update: Prima şcoală subterană din Ucraina va fi construită în oraşul Harkov din nord-estul ţării.

„Un astfel de adăpost va permite miilor de copii să îşi continue educaţia în persoană în condiţii de siguranţă chiar şi în timpul ameninţărilor cu rachete”, a declarat primarul Ihor Terejov, potrivit BBC.

Într-o postare pe reţelele de socializare, primarul din Harkov a spus că şcoala „va îndeplini cele mai moderne cerinţe pentru clădirile de apărare” şi a subliniat că autorităţile oraşului „nu vor reduce cheltuielile educaţionale cu nicio grivnă în acest an sau anul viitor.

Ucraina afirmă că peste 360 de unităţi de învăţământ au fost distruse şi peste 3.000 au fost avariate de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022.

Update: Ucraina urmează să primească ajutor militar de 5 miliarde de euro precum și ajutor pentru antrenamentul piloților de luptă, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, după o întâlnire „istorică” a miniștrilor de externe ai UE la Kiev, relatează The Guardian.

Borrell a anunțat luni că UE rămâne angajată să ajute Ucraina să învingă Rusia „brutală și inumană”.

Reuniunea miniştrilor de externe ai UE a fost „un semnal puternic pentru Rusia că nu ne lăsăm intimidaţi de rachetele sau dronele” sale, a subliniat Borrell.

Update: Armata ucraineană a doborât peste noapte 29 de drone și o rachetă de croazieră lansate de Rusia, anunță Comandamentul Forțelor Aeriene.

Ucraina afirmă că a distrus 29 din cele 31 de drone lansate de Rusia și o rachetă de croazieră de tip Iskander, au anunțat marți forțele sale aeriene. Majoritatea au vizat regiunile Nicolaev și Dnepropetrovsk.

Update: Putin intenționează să folosească o rețea de spionaj, mită candidaților europeni și noi metode de propagandă rusă pentru a slăbi Ucraina, arată o analiză realizată de The New York Times

Pentru a slăbi poziția Kievului pe front, Putin plănuiește să influențeze rezultatele alegerilor din țările europene și ale alegerilor pentru Parlamentul European prin mituirea partidelor și politicienilor pro-ruși, susține sursa citată.

De asemenea, Moscova va desfășura și operațiuni de denigrare a politicilor Statelor Unite și ale NATO. Unul dintre instrumentele Kremlinului ar putea fi campaniile de dezinformare și răspândirea teoriilor conspirației. Factorul cheie pentru deciziile lui Putin rămân alegerile prezidențiale din Statele Unite, unde Moscova așteaptă ca Trump să câștige.

Totodată, pentru a-i sprijini pe republicani, Rusia reduce livrările de petrol, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Update: Ucraina a primit primul lot de tancuri Leopard recondiționate din Polonia, informează un partener industrial polonez, potrivit CNN.

„În timp ce unii fac declarații privind viitorul, noi ne consultăm cu partea ucraineană în acțiunile noastre. Primele tancuri Leopard recondiționate în mod expres la Bumar-Labędy au fost primite de partea ucraineană”, a anunțat Grupul polonez de armament (PGZ) pe X.

Grupul a confirmat, de asemenea, că lucrează la repararea unui alt lot de tancuri pentru Ucraina.

În aprilie 2023, Germania, Polonia şi Ucraina au semnat un acord privind înfiinţarea unui centru în Polonia pentru repararea tancurilor de luptă Leopard 2 folosite pe frontul din Ucraina.

Canale Telegram neoficiale din Rusia spun că, potrivit testamentului lui Evgheni Prigojin, bunurile sale şi controlul imperiului său de afaceri au fost lăsate moştenire fiului său de 25 de ani, Pavel, scrie CNN.

Unul dintre canalele Telegram, denumit „Port”, susţine că a obţinut o copie a testamentului lui Prigojin şi a publicat o imagine a acestuia. Documentul, despre care se presupune că a fost autentificat la notar la 2 martie, l-ar desemna pe fiul de 25 de ani al lui Prigojin, Pavel, ca unicul moştenitor al activelor sale, inclusiv asupra companiei „Wagner Group”.

Sursa neoficială sugerează că Pavel Prigojin a depus o cerere de moştenire la 8 septembrie.

Sursa mai susține că Pavel urmează să colecteze toate datoriile faţă de tatăl său, estimând că Ministerul rus al Apărării datorează imperiului de afaceri al lui Prigojin până la 800 de milioane de dolari. Este imposibil de verificat această cifră, menţionează CNN.

De asemenea, canalul Telegram GreyZone, care a relatat frecvent despre Wagner şi Evgheni Prigojin, a afirmat că Pavel negociază cu forţa rusă de elită Rosgvardia pe tema întoarcerii luptătorilor Wagner în războiul din Ucraina.

Rosgvardia a primit o mare parte din armamentul greu al Wagner după ce compania militară privată a fost dezarmată în urma revoltei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.